29 marca 2024

Gorycz słodyczy

W obszernym wywiadzie udzielonym „Gazecie Lekarskiej” podczas obchodów jubileuszu 25-lecia Odrodzenia Samorządu Lekarzy i Lekarzy Dentystów („GL” 02/2015) dr Tin Chun Wong, prezes Światowej Federacji Dentystycznej (FDI) podkreślała m.in., że jednym z zagadnień istotnych dla FDI jest spożycie cukru, który – jak dobrze wiemy – jest czynnikiem ryzyka wspólnym dla głównych chorób cywilizacyjnych (chorób zdrowia jamy ustnej, cukrzycy, schorzeń układu krążenia, chorób płuc, nowotworów).

Foto: Mariusz Tomczak

Dr Wong wspomniała, że WHO od niedawna zaleca dalsze obniżenie konsumpcji cukru z 10 do 5 proc. dziennego spożycia kalorii, czyli nie więcej niż 25 g. Po szerokiej dyskusji podczas Światowego Zgromadzenia Zdrowia nt. kwestii wprowadzenia regulacji WHO dotyczącej zmniejszenia dawek dziennych spożycia cukru przez dzieci i dorosłych, dr Margaret Chan, szefowa Światowej Organizacji Zdrowia, podkreślała, że zmniejszenie dawek dziennych spożycia cukru to jedyna metoda walki z próchnicą i otyłością na świecie i że profilaktyka jest tu podstawowym kluczem do sukcesu walki o zdrowie, w tym o zdrowe zęby.

Redukcja spożycia cukru to jeden z bardzo ważnych elementów profilaktyki przeciwpróchniczej. Przyjęte zalecenia WHO będą głównym tematem trzeciej już edycji Światowego Forum Zdrowia Jamy Ustnej, organizowanego przez FDI. Forum, będące stosunkowo nową inicjatywą FDI, jest corocznym spotkaniem odbywającym się w ramach Światowego Parlamentu Stomatologicznego FDI, poświęconym panelowej dyskusji w sprawach dotyczących globalnych zagadnień związanych ze stanem zdrowia jamy ustnej i opieki stomatologicznej na świecie.

W panelach uczestniczą zarówno lekarze różnych specjalności, jak i przedstawiciele przemysłu oraz władz. W tegorocznym Forum zostaną szczegółowo omówione rekomendacje WHO, które FDI od początku popierała, podkreślając niebezpieczeństwo, jakie dla zdrowia jamy ustnej stanowi cukier, zwłaszcza spożywany w formie „ukrytej” w różnego rodzaju napojach i daniach, z czego wiele osób absolutnie nie zdaje sobie sprawy.

– Wysoko przetworzona żywność i napoje zawierające dużo cukru są wszechobecne, wygodne i tanie – ostrzega dr Chan. To niewątpliwie istotny temat dla lekarzy i lekarzy dentystów – także w kontekście roli, jaką powinni pełnić wobec swych pacjentów w zakresie profilaktyki i promocji zdrowia. Zwracanie uwagi na nadmierne spożycie cukru (także tego „ukrytego”) i wiążące się z tym ryzyka powinno stanowić element porad lekarskich – w takim samym stopniu, jak podkreślanie szkodliwości np. palenia tytoniu. A pewnie i dla samych lekarzy przypomnienie sobie o tym, jak dużo w dzisiejszych czasach spożywamy cukru, będzie korzystne.

Ponadto podczas Forum poruszony zostanie temat optymalnej opieki stomatologicznej – co należy rozumieć pod tym pojęciem i czy jest to cel możliwy do osiągnięcia. Zagadnienie bez wątpienia ważne i poruszane także w naszych dyskusjach krajowych, szczególnie w kontekście bardzo niskich nakładów publicznych na stomatologię. Być może wnioski z debaty światowej będą pomocne i dla nas.

Anna Lella
Prezydent elekt Europejskiej Regionalnej Organizacji Światowej Federacji Dentystycznej (ERO-FDI)

Źródło: „Gazeta Lekarska” nr 4/2015


Jesteś lekarzem dentystą? Studiujesz na kierunku lekarsko-dentystycznym? Interesuje cię stomatologia? Sprawdź, co na ten temat ostatnio opublikowaliśmy na naszym portalu (zobacz więcej).