Ile kalorii mają potrawy na świątecznym stole?

W kontekście świątecznych przygotowań – zwłaszcza tych kulinarnych – pojawia się pytanie, czy jest jakaś wigilijna potrawa, bez której Polacy nie wyobrażają sobie Świąt Bożego Narodzenia. Niektórzy zastanawiają się też ile kalorii mają świąteczne potrawy.

Foto: imageworld.pl

CBOS zapytał respondentów o preferencje dotyczące wigilijnych potraw notując ich spontaniczne odpowiedzi. Wśród najczęściej wymienianych potraw pojawiały się przede wszystkim ryby – w różnej postaci (49 proc. wskazań), w tym 29 proc. respondentów jako ulubioną potrawę wigilijną wymieniło karpia.

Niemal co czwarty dorosły Polak stwierdził, że nie wyobraża sobie świąt bez barszczu (23 proc.), a ponad jedna piąta (22 proc.) mówiąc o ulubionej potrawie wigilijnej wskazała na pierogi. Zasiadając do świątecznego stołu warto wiedzieć, które potrawy można jeść bez wyrzutów sumienia, a które lepiej kosztować w małych ilościach.

Kaloryczność popularnych świątecznych potraw (kcal w 100 g):

  • Kutia – 420,
  • Śledź w oleju – 417,
  • Kluski z makiem – 317,
  • Pierogi z kapustą i grzybami – 300,
  • Śledź w śmietanie – 296,
  • Karp smażony – 160,
  • Ryba po grecku – 129
  • Kapusta z grochem – 117,
  • Karp duszony – 90,
  • Barszcz wigilijny – 68,
  • Zupa grzybowa – 62,
  • Kompot z suszu – 13.

Źródło: www.kurier.pap.pl

Powiązane aktualności

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.