28 marca 2024

Podejrzewasz zatrucie grzybami? Co robić?

Jeśli po spożyciu grzybów wystąpią nudności, bóle brzucha, biegunka i podwyższona temperatura, należy natychmiast wezwać pogotowie lub zgłosić się do lekarza. W przypadku zatrucia grzybami ważna jest szybka reakcja. „Lekarz wezwany w porę może uratować Ci życie!” – przypomina resort zdrowia.

Foto: Marta Jakubiak

Zbierać należy tylko te grzyby, do których mamy absolutną pewność, że są jadalne. Główny Inspektor Sanitarny zaleca by zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte. Młode, bez wykształconych cech danego gatunku, stanowią bowiem najczęstszą przyczynę tragicznych pomyłek.

GIS rekomenduje, by początkujący grzybiarze zbierali jedynie grzyby rurkowe, czyli takie, które pod kapeluszem mają tzw. gąbkę. W tej grupie nie ma bowiem w Polsce grzybów śmiertelnie trujących. Ryzyko zatrucia jest więc mniejsze niż w przypadku grzybów blaszkowatych.

Zaleca się, by zbierać grzyby do koszyków lub innych przepuszczających powietrze pojemników. Reklamówki powodują zaparzanie grzybów i szybkie ich psucie.

Inspektor radzi zrezygnować z „błędnych” metod rozpoznawania gatunków trujących, np. przez sprawdzanie, czy cebula gotowana z grzybami zabarwi się na czarno, a srebrna łyżeczka ściemnieje. Nie wolno sugerować się gorzkim smakiem grzybów, bo istnieją gatunki śmiertelnie trujące, które mają słodkawy smak, np. muchomor wiosenny czy zielonawy.

Grzyby wywołują kilka rodzajów zatruć. Niektóre z nich mogą – jak wyjaśnia Bożena Janicka (specjalista medycyny rodzinnej) – prowadzić do uszkodzeń komórek narządów wewnętrznych, a w przypadku spożycia muchomora sromotnikowego do skazy krwotocznej i hemolizy krwi.

Inne, jak dodaje, mają ujemny wpływ na układ nerwowy człowieka. Powodują zwolnienie bądź przyspieszenie akcji serca, zaburzenia oddychania, uczucia gorąca, ślinotok czy halucynacje. Część zatruć charakteryzuje się objawami ostrych nieżytów żołądkowo-jelitowych.

Pierwsza pomoc przy zatruciu to sprowokowanie wymiotów i badania treści żołądka – dzięki temu można szybciej rozpoznać gatunek grzyba, który wywołał zatrucie i podjąć leczenie.

Kilka dni temu Ministerstwo Zdrowia opublikowało komunikat poświęcony zasadom bezpiecznego grzybobrania.”Jeżeli po spożyciu grzybów pojawią się u Ciebie nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcze mięśni, podwyższona temperatura – niezwłocznie wywołaj wymioty i zgłoś się do lekarza” – czytamy na stronie resortu.

Komunikat kończy krótki, ale jednoznaczny apel: „Jeżeli nie jesteś pewien, czy grzyb, który znalazłeś, jest jadalny – nie ryzykuj! Nawet najbardziej doświadczonym grzybiarzom przytrafiają się pomyłki, które mogą być tragiczne w skutkach!”.

Źródło: www.kurier.pap.pl, www.mz.gov.pl