28 marca 2024

Sosnowiec: trzecia rewolucja w medycynie

Zmniejszenie kosztów leczenia pacjenta nawet do 40 proc., skrócenie czasu jego pobytu w szpitalu, lepsze rezultaty zdrowotne – to efekty zastosowania tzw. leczenia żywieniowego. 23 kwietnia 2014 roku w Sosnowcu otwarto pierwsze w Polsce Centrum Badawczo-Rozwojowego Żywienia Klinicznego.

Tak wygląda placówka „od środka”

– Od 1 stycznia 2012 roku w każdym szpitalu w Polsce istnieje obowiązek dokonania oceny stanu odżywienia u każdego hospitalizowanego pacjenta – przypomina dr n. med. Łukasz Drozd, prezes Centrum Badawczo Rozwojowego Żywienia Klinicznego. W jego ocenie najbardziej zagrożoną grupą są dzieci, a przede wszystkim wcześniaki, noworodki, niemowlaki i dzieci krytycznie chore, leczone w oddziałach intensywnej terapii.

Z amerykańskich badań wynika, że całkowity koszt pojedynczej hospitalizacji prawidłowo odżywionego pacjenta chirurgicznego jest mniejszy średnio o ok. 10 tys. dolarów w stosunku do pacjenta niedożywionego, zaś całkowity koszt pojedynczej hospitalizacji pacjenta leczonego zachowawczo jest mniejszy średnio o 5 tys. dolarów.

Sosnowieckie Centrum Badawczo-Rozwojowego Żywienia Klinicznego jest pierwszym w Polsce centrum żywienia klinicznego, a jednocześnie pierwszą w województwie śląskim pracownią żywienia pozajelitowego. Powstało dzięki wsparciu prezydenta Sosnowca oraz Sosnowieckiego Parku Naukowo-Technologicznego. Teraz będzie można leczyć pacjentów w oparciu o autorski program kompleksowego dojelitowego i pozajelitowego żywienia klinicznego.

Uroczyste otwarcie poprzedziła konferencja prasowa

– W ramach tego programu projektujemy mieszaniny żywieniowe dopasowane do indywidualnych potrzeb każdego pacjenta, sporządzamy je w aptece naszego szpitala i dostarczamy monitorowanym transportem do innych szpitali. Najważniejsze jednak jest to, że każdy szpital w naszym kraju może skorzystać z takiej usługi i w ciągu 24 godzin otrzyma indywidualną mieszaninę dla swojego pacjenta, nawet w tak odległych od Sosnowca miejscach jak Szczecin czy Gdańsk – dodaje prezes Centrum Badawczo-Rozwojowego Żywienia Klinicznego.

Jak tłumaczy Łukasz Drozd, podstawą programu ośrodka jest wyrównywanie zapotrzebowania na główne elementy odżywcze u chorych leczonych w szpitalach i hospicjach, którzy z różnych przyczyn nie mogą odżywiać się samodzielnie, a ich stan zdrowia wymaga zwiększenia podaży dodatkowych elementów odżywczych.