29 marca 2024

Lubisz zajadać się wysokoprzetworzonymi smakołykami?

Naukowcy nie próżnują. Ukazał się kolejny artykuł wskazujący na to, że spożywanie wysokoprzetworzonych produktów zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów.

Foto: pixabay.com

Wysokoprzetworzone produkty charakteryzują się wysoką zawartością cukrów, nasyconych tłuszczów oraz licznych dodatków chemicznych powstających podczas ich przemysłowej obróbki (smażenia, pieczenia, uwodnienia).

Należą do nich m.in. gotowe ciasta, dania rybne i mięsne, chleby, napoje gazowane, paluszki rybne, zupki i makarony instant. Francuscy badacze przeanalizowali zwyczaje żywieniowe ponad 100 tys. osób pod kątem spożywania tych produktów.

Do najczęściej spożywanych wysokoprzetworzonych artykułów należały słodkie przekąski (26%), słodkie napoje (20%), płatki śniadaniowe i inne artykuły skrobiowe (16%), wysokoprzetworzone owoce i warzywa (16%) oraz pokarmy mięsne i rybne (12%). W ciągu pięciu lat obserwacji nowotwór rozpoznano wśród 2228 badanych.

Okazało się, że spożywanie wysokoprzetworzonych produktów wiąże się z wyższym ryzykiem raka piersi i nowotworów ogółem. Nie wykazano związku pomiędzy dietą a częstością występowania raka gruczołu krokowego i jelita grubego. Wzrost udziału spożycia wysokoprzetworzonych artykułów o 10% w diecie powodował 10% wzrost ryzyka rozwoju raka piersi i nowotworu ogółem.

Więcej: www.bmj.com