Dlaczego warto jeść owsiankę i migdały?

Co drugi Polak ma wysoki cholesterol, który jest główną przyczyną zawału serca i udaru mózgu. Oznacza to aż 170 tys. zgonów rocznie. W ramach Narodowego Programu „Mam dobry cholesterol”, który został zainaugurowany kilka dni temu, organizatorzy chcą zmniejszyć liczbę zgonów o 10 proc. oraz doprowadzić do częstszej i bardziej skutecznej hospitalizacji.

Foto: materiały prasowe

Innym celem kampanii jest zwiększenie świadomości o ryzyku wynikającym z podwyższonego cholesterolu. Bez wątpienia pomóc w tym może odpowiednio zbilansowana dieta. Spożycie tłustych ryb morskich (łosoś, makrela, sardynka i śledź) dostarcza organizmowi wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 (omega-3). Przyczyniają się one do zmniejszenia stężenia cholesterolu całkowitego i jego frakcji miażdżycorodnej.

Podobne działanie ma włączenie do diety migdałów. Ostatnio zwraca się także uwagę na znaczenie w codziennej diecie płatków owsianych, zwłaszcza ze względu na zawarty w nich beta-glukan. Ten ostatni redukuje ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych ze wszystkimi ich następstwami. Warto rozważyć częstsze spożywanie tych produktów.

Powiązane aktualności

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *