18 kwietnia 2024

Tłusty czwartek: zjadamy średnio 2,5 pączka

Tradycja jedzenia pączków w Polsce sięga XVII wieku. Na co dzień pączki uchodzą za zwykłe ciastko, jednak w tłusty czwartek wielkość ich spożycia sięga niemal kilkadziesiąt milionów. Statystyczny Polak zjada w tłusty czwartek średnio 2,5 pączka. Kardiolodzy apelują o umiar w jedzeniu.

Foto: Marta Jakubiak

Jak powszechnie wiadomo, dieta ma istotny wpływ na nasze zdrowie. Spożywanie zbyt dużej ilości tłustych produktów może doprowadzić do podwyższenia poziomu cholesterolu oraz do rozregulowania gospodarki hormonalnej wśród diabetyków.

– Podwyższony poziom cholesterolu i otyłość należą do czynników ryzyka wystąpienia zawału serca. Tradycja pozostanie tradycją, jednak apelujemy o umiar w jedzeniu pączków – zwłaszcza wśród pacjentów z chorobami układu krążenia – mówi prof. Dariusz Dudek, kierownik Kliniki Kardiologii Interwencyjnej Instytutu Kardiologii Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum.