28 marca 2024

Dieta Polaków coraz zdrowsza

W ciągu ostatnich kilku lat zmieniły się zwyczaje żywieniowe Polaków. Blisko połowa ankietowanych deklaruje, że spożywa znacznie więcej warzyw i owoców niż pięć lat temu – wynika z raportu przeprowadzonego na zlecenie Intermarché*.

Blisko 90 proc. ankietowanych deklaruje, że je owoce codziennie lub częściej. Analogicznej odpowiedzi w przypadku warzyw udzieliło 82 proc. badanych. Na czele rankingu najczęściej konsumowanych owoców w Polsce uplasowało się jabłko (77 proc. odpowiedzi). Najpopularniejszym warzywem okazał się natomiast pomidor (55 proc.).

Polacy są ostrożni w próbowaniu nowych smaków – w ciągu ostatnich sześciu miesięcy aż 82 proc. ankietowanych nie spróbowało nieznanego warzywa, a 75 proc. – owocu. Najczęściej powstrzymywała ich przed tym obawa, że nowy smak nie będzie im odpowiadał (tak twierdzi 30% respondentów).

Brak wiedzy na temat produktu, czy pomysłu na jego wykorzystanie w kuchni to kolejne czynniki zniechęcające Polaków do eksperymentowania. Najczęściej wskazywane warzywa, które badani wprowadzili do swojej kuchni w ostatnim czasie to bakłażan, batat i szparag, a wśród owoców – granat, awokado, liczi i mango.

Fakt, że częściej sięgamy po warzywa i owoce jest szczególnie istotny, zważywszy że Polska, według najnowszej edycji Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego (Global Food Security Index), jest wśród 10 krajów europejskich, w których jest największy odsetek osób otyłych. Problem ten dotyczy 23,2 proc. polskiego społeczeństwa.

* Badanie CATI „Warzywa i owoce – preferencje, zakupy i konsumpcja” zrealizowane przez Millward Brown w lipcu 2015 roku na reprezentatywnej, ogólnopolskiej próbie N=1001 Polaków w wieku 18+.


O dietetyce i zasadach zdrowego odżywiania więcej piszemy tutaj.