Polskie mięso w pełni bezpieczne

W ostatnich dniach było głośno o przypadkach wystąpienia choroby afrykańskiego pomoru świń w woj. podlaskim. Co na ten temat mówią fakty?

Foto: imageworld.pl

W drugiej połowie lutego wykryto dwa przypadki martwych dzików, w których materiale genetycznym potwierdzono obecność wirusa afrykańskiego pomoru świń. Jest to choroba świń domowych wszystkich ras oraz dzików.

Jak wynika z komunikatu opublikowanego przez Ministerstwo Zdrowia, „wirus ten nie jest groźny dla człowieka w kontakcie bezpośrednim i nie posiada zdolności przenoszenia się na ludzi. Nie zanotowano również żadnych przypadków wystąpienia tej choroby u świń hodowlanych w Polsce”.

Co ważne, Państwowa Inspekcja Sanitarna nie stwierdziła występowania żadnego zagrożenia dla bezpieczeństwa zdrowotnego żywności w związku z wystąpieniem tej choroby u dzików na Podlasiu. „Dostępne w handlu mięso jest bezpieczne i nadaje się więc do spożycia” – podkreślono w komunikacie.

mt

Powiązane aktualności

Jeden komentarz

Skomentuj
  1. Avatar
    Życzliwy myśliwy
    Mar 06, 2014 - 03:26 PM

    Nie do końca jest to prawda, że chorobę wykryto w lutym. Często mając styczność z leśniczymi i myśliwymi wiem, że na Podlasiu już w lipcu 2013 r. mówiono o chorobie dzików. Był zakaz polowania, skupowania oraz spożywania dziczyzny. Dlatego uważam, że cała ta afera jest lekko rozdmuchana…

    ODPOWIEDZ

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.