24 kwietnia 2024

Witamina D a rak jelita grubego

Wysokie stężenie witaminy D3 zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego – wynika z badania opublikowanego w „Journal of the National Cancer Institute”.

Foto: pixabay.com

Przeprowadzone do tej pory badania sugerowały możliwość wpływu stężenia witaminy D3 na ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

W badaniu opublikowanym w „Journal of the National Cancer Institute” przeanalizowano 17 badań dotyczących chorych na raka jelita grubego (łącznie 5706 chorych), których stężenia witaminy D3 we krwi porównano do 7107 zdrowych osób.

Wykazano, że osoby ze stężeniem witaminy D3 mniejszym niż 30 nmol/l miały o 31 proc. wyższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego w porównaniu do populacji ze stężeniem witaminy D3 w przedziale 50-62 nmol/l (zalecane stężenie).

Dodatkowo zauważono, że protekcyjny wpływ wysokiego stężenia witaminy D3 ma na zachorowanie na raka jelita grubego dotyczy szczególnie kobiet (dla mężczyzn wynik nie był statystycznie istotny). Wydaje się, że optymalne stężenie witaminy D3 dla zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka jelita grubego mieści się w zakresie 75-100 nmol/l. Więcej na stronie internetowej academic.oup.com.

Przypominamy, że kilka tygodni temu przytaczaliśmy wyniki badania opublikowanego w „Annals of Oncology”, że stosowanie witaminy D nie zmniejsza ryzyka zachorowania na raka płuca. Nie wykazano, aby wysokie stężenie witaminy D we krwi miało ochronny wpływ na zachorowalność na raka płuca. Więcej o tym badaniu tutaj.