Menu z sinicami, nauka szycia chirurgicznego

Ponad sześćdziesiąt stoisk, kilka tysięcy wykonanych badań, kilkaset udzielonych porad, konkursy plastyczne, zdrowe jedzenie i mnóstwo dobrej zabawy – tak w skrócie można opisać IX Piknik na Zdrowie zorganizowany 14 czerwca przez Gdański Uniwersytet Medyczny w Parku Zielonym.

Chętni mogli m.in. wykonać bezpłatne badanie poziomu stężenia cukru na glukometrach i cholesterolu we krwi, nauczyć się samobadania piersi i zasad udzielania pierwszej pomocy przy użyciu automatycznego defibrylatora (AED), dowiedzieć się, jak rzucić palenie oraz nauczyć się szycia chirurgicznego. Nie zabrakło widowiskowych pokazów ratownictwa medycznego.

Dużym powodzeniem cieszyły się prezentacje studentów z IFMSA-Poland, którzy próbowali oswoić najmłodszych uczestników imprezy z białym fartuchem. W ramach Szpitala Pluszowego Misia, studenci przekonywali najmłodszych, że wizyta u lekarza nie jest niczym strasznym.

Na stoisku Kliniki Rehabilitacji udzielano porad fizjoterapeutycznych oraz przeprowadzano instruktaż w zakresie profilaktyki i terapii bólów krzyża. O jadalnych szczepionkach, a także zabezpieczeniu organizmu przed groźnymi bakteriami i wirusami, opowiadali przedstawiciele Katedry Biotechnologii Medycznej z Międzyuczelnianego Wydziału Biotechnologii Uniwersytetu Gdańskiego i Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.

Katedra i Klinika Chorób Wewnętrznych, Chorób Tkanki Łącznej i Geriatrii udzielała porad z zakresu reumatologii oraz mierzyła ciśnienie. O częstych chorobach neurologicznych opowiadali przedstawiciele Studenckiego Koło Naukowego Neurologii przy Klinice Neurologii Dorosłych. Edukację w zakresie rozpoznawania objawów udaru mózgu, profilaktyki udaru mózgu i leczenia trombolitycznego prowadzili pracownicy Zakładu Pielęgniarstwa Neurologiczno-Psychiatrycznego.

Na stoisku Zakładu Mikrobiologii Jamy Ustnej można było uzyskać poradę dotyczącą diagnostyki grzybic, zbadać pH śliny oraz zobaczyć pod mikroskopem drobnoustroje obecne w jamie ustnej. Dla dzieci zorganizowano konkurs „Jak wygląda bakteria?”. W czasie pikniku każda zdrowa osoba w wieku 18-50 lat mogła zostać potencjalnym dawcą szpiku.

Członkowie Studenckiego Koła Naukowego Prawa Farmaceutycznego przy Zakładzie Zarządzania w Pielęgniarstwie uświadamiali niebezpieczeństwa związane ze stosowaniem leków i suplementów diety niewiadomego pochodzenia. Natomiast pracownicy Katedry i Zakładu Mikrobiologii Farmaceutycznej próbowali odpowiedzieć na pytanie, czy sinice są jadalne. Zaprezentowali hodowlę cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira oraz… częstowali chętnych produktami zwierającymi jadalne sinice.

Powiązane aktualności

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.