25 kwietnia 2024

3 zasady bezpiecznego wypoczynku

Lato to czas zachęcający do wypoczynku na świeżym powietrzu. Wycieczki za miasto sprawiają wiele przyjemności. Warto jednak pamiętać, jak zabezpieczyć się przed niespodziankami, które mogą być niebezpieczne zwłaszcza dla osób z ciężką postacią alergii. Eksperci kampanii „Przygotuj się na wstrząs!” wskazują kilka zasad, do których alergicy powinni stosować się zwłaszcza w czasie wakacji.

Foto: materiały prasowe

– Wiosną i latem szczególną ostrożność powinny zachować osoby z alergią pokarmową lub alergią na jad owadów. Spożycie uczulającego alergenu bądź użądlenie przez owada, na którego jad jest się uczulonym, może wywołać anafilaksję, w tym jej najcięższą postać, czyli wstrząs anafilaktyczny, stanowiący zagrożenie życia – mówi dr hab. Ewa Cichocka-Jarosz, alergolog, specjalista chorób wewnętrznych z Kliniki Chorób Dzieci Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś uczulony – bez względu, czy jest to alergia pokarmowa, uczulenie na jad owadów, czy na leki – podczas letnich wycieczek nigdy nie przebywaj sam. Jeśli masz takie zalecenie lekarskie, miej przy sobie leki przeciwwstrząsowe do samodzielnego użycia.

Uważaj na żądlące owady:

  • W miarę możliwości należy unikać jedzenia (zwłaszcza owoców, dżemów, lodów) i picia na zewnątrz.
  • Podczas jedzenia zawsze oglądaj kęs, który bierzesz do ust. Gdy jesz posiłek na dworze, niech wszystkie naczynia będą przykryte. Zamykaj szczelnie kubły na odpadki.
  • Unikaj picia z puszki lub ciemnej butelki. Do napoju może wpaść pszczoła lub osa, a to grozi jej nieświadomym połknięciem. Zawsze sprawdzaj, czy Twój napój jest bezpieczny.
  • Nie chodź boso i staraj się nosić zakryte obuwie. Przed włożeniem butów, sprawdź, czy w środku nie znalazł się niepożądany owad.
  • Noś przylegające do ciała ubrania w stonowanych kolorach (biel, zieleń, beż) i pozostaw jak najmniejszą odkrytą powierzchnię skóry.
  • Zaopatrz się w środek odstraszający owady, a w ich pobliżu nie wykonuj gwałtownych ruchów.
  • Jeśli osa lub pszczoła użądliła kogoś w pobliżu, oddal się co najmniej o 50 metrów, bo mogą nadlecieć inne owady. W razie ataku pszczół lub os zasłoń głowę. Nie zabijaj owadów bez potrzeby.

Przebywając przede wszystkim w miejscach odludnych, o utrudnionym dostępie do placówek służby zdrowia, ważne jest przestrzeganie zasad bezpieczeństwa. – W przypadku wystąpienia ostrej reakcji alergicznej należy pilnie wezwać pogotowie lub zgłosić się do lekarza. Objawy ciężkiej alergii rozwijają się średnio do 30 minut po kontakcie z alergenem pokarmowym, a już do 5 minut po użądleniu życia – dodaje Ewa Cichocka-Jarosz.

Sprawdzaj, co jesz:

  • Jeśli wybierasz się do znajomych, poinformuj ich, że dany składnik Cię uczula. Pomoże im to zaplanować menu, a Ty będziesz czuć się bezpiecznie.
  • Na zakupach uważnie czytaj etykiety produktów, nawet tych znanych Ci wcześniej. Producent może zmienić recepturę i dodać do składu czynnik uczulający np. seler lub orzeszki ziemne. Zwracaj uwagę na napis: „Może zawierać śladowe ilości alergenów”.
  • Podczas wakacji nie eksperymentuj z nowymi produktami np. owocami czy sokami.
  • W restauracji zwróć szczególną uwagę na marynaty, przyprawy, sosy i dressingi. Zapytaj o ich skład, jeśli Cię niepokoi.
  • Pamiętaj o możliwości przenoszenia alergenów. Nic, co miało bezpośredni kontakt z alergenem, nie powinno mieć kontaktu z produktem uznawanym za wolny od alergenów.
  • W restauracji uprzedź obsługę, że jesteś uczulony na jakiś pokarm. W miarę możliwości, kucharz i kelnerzy powinni zastosować dodatkowe środki ostrożności przy przygotowywaniu Twojej potrawy.

– Potencjalnie uczulenie może wywołać każdy pokarm. Najczęściej są to produkty takie jak: mleko krowie, jaja kurze, ryby, owoce morza, soja, orzechy, szczególnie arachidowe, oraz owoce i przyprawy. Wakacje sprzyjają eksperymentom kulinarnym, jednak alergicy powinni wykazywać w tym zakresie zwiększoną ostrożność, aby ograniczyć ryzyko, że egzotyczna kolacja będzie miała finał na izbie przyjęć – mówi Zuzanna Antecka, psycholog, specjalistka ds. żywienia i ekspert projektu Restauracja Przyjazna Alergikom.

Ostrożnie z lekami:

  • Reakcję alergiczną i anafilaksję mogą wywołać również leki, dlatego podczas wyjazdów miej przy sobie sprawdzone środki.
  • Przed zażyciem nieznanych leków zawsze zapoznaj się z ulotką i ich składem.

„Przygotuj się na wstrząs!” to ogólnopolski program edukacyjno-informacyjny, objęty patronatem Polskiego Towarzystwa Alergologicznego, dotyczący problemu anafilaksji. Jego celem jest edukacja społeczeństwa, pacjentów i ich rodzin na temat przyczyn anafilaksji oraz zasad postępowania w sytuacji wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego. Kampania ma pomóc w szybkim i trafnym rozpoznawaniu objawów oraz w prawidłowym udzielaniu pomocy osobie we wstrząsie.