29 marca 2024

Waga ciężka: Polacy powyżej średniej

Otyłość jest jednym z większych wyzwań globalnych XXI wieku. Co roku na świecie zabija prawie 3 mln osób. W Polsce cierpi na nią już ponad 23 proc. społeczeństwa, co sprawia, że Polacy znajdują się w pierwszej dziesiątce najgrubszych narodów w Europie?

Foto: Marta Jakubiak

W ciągu ostatnich 30 lat poziom otyłości na świecie wzrósł prawie dwukrotnie, sięgając prawie pół miliarda osób w 2008 roku. W Polsce aż 23,2 proc. ludności jest otyła. Tymczasem średnia dla Europy jest o 2,45 proc. niższa i wynosi 20,75 proc. Jak wynika z ostatniej aktualizacji Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego (Global Food Security Index) opracowanego na zlecenie DuPont przez Economist Intelligence Unit (EIU), europejską stolicą otyłości jest Praga. Aż 28,7 proc. Czechów cierpi z powodu nadmiernych kilogramów.

Wykres otyłości w Europie

Od Polaków szczuplejsi są mieszkańcy Ukrainy (otyli to 20,1 proc. społeczeństwa) oraz Niemiec (21,3 proc.). Grubsi są z kolei Białorusini (23,4 proc.), Słowacy (24,6 proc.) oraz Rosjanie (24,9 proc.). Najszczuplejsi są Szwajcarzy – tylko 14,9 proc. otyłych. Poniżej średniej europejskiej w zakresie otyłości plasują się również Francuzi (15,6 proc.) oraz Duńczycy i Holendrzy (po 16,2 proc.).

Otyłość jest jednym z większych wyzwań globalnych XXI wieku. Dlatego została włączona do tegorocznej aktualizacji Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego, jako jeden z dwóch nowych czynników pomiaru, obok poziomu start żywności. Poziom otyłości jest określany jako procent populacji powyżej 20. roku życia, która jest otyła. Otyłość rozumiana jest jako poziom masy ciała na osobę zależnie od wieku (Body Mass Index – BMI) wynoszący powyżej 30. Wskaźnik ten przekłada się pośrednio na bezpieczeństwo żywnościowe, określając dostęp ludności do wystarczającej ilości żywności bogatej w składniki odżywcze.