23 kwietnia 2024

Alkohol a rak. Czym skorupka…

Nadużywanie alkoholu we wczesnym okresie dorosłości zwiększa ryzyko pojawienia się raka. W badaniu opublikowanym w czasopiśmie „International Journal of Cancer” oceniono wpływ ilości spożywanego alkoholu w ciągu życia na ryzyko zachorowania na nowotwory alkoholozależne.

Foto: pixabay.com

Przeanalizowano dane dotyczące ponad 22 tys. kobiet i 15 tys. mężczyzn w wieku 40-69 lat pod kątem ilości spożywanego alkoholu począwszy od 20. r.ż. w 10-letnich okresach.

Dla mężczyzn wyróżniono sześć kategorii spożywania alkoholu: abstynencja, spożywanie stabilnie małej ilości alkoholu, spożywanie stabilnie umiarkowanej ilości alkoholu, nadużywanie alkoholu, nadużywanie alkoholu w wieku 20-39 lat, a następnie wczesne (w wieku 40-49) lub późne (w wieku 60-69 lat) ograniczanie spożywania.

Wykazano, że mężczyźni nadużywający alkoholu w wieku 20-39 lat, a następnie ograniczający jego spożywanie od 40. r.ż., mieli o 75 proc. wyższe ryzyko zachorowania na nowotwór, niż zachowujący abstynencję. U mężczyzn, którzy w młodości nadużywali alkoholu i zaczęli ograniczać jego spożycie po 60. r.ż., ryzyko zachorowania było wyższe o 95 proc.

Dla kobiet wyróżniono trzy grupy: niespożywających alkoholu w ogóle, spożywających małe ilości alkoholu oraz spożywających alkohol w umiarkowanej, ale stale wzrastającej ilości na przestrzeni lat. Wykazano, że kobiety z ostatniej grupy miały o 25 proc. wyższe ryzyko zachorowania na nowotwór niż kobiety zachowujące abstynencję.