26 kwietnia 2024

Naukowcy chcą powstrzymać przejadanie się

Według WHO częstość występowania otyłości na całym świecie wzrosła od 1975 r. prawie trzykrotnie. W 2016 r. aż 39 proc. dorosłych na całym świecie miało nadwagę, a 13 proc. – otyłość.

Foto: pixabay.com

Międzynarodowy zespół naukowców pod kierownictwem University of Florida w Gainesville odkrył, że obszar mózgu, zwany korą podpajęczynówkową (IL), odgrywa rolę we wstępnym uczeniu się zachowań związanych z poszukiwaniem i podawaniem sobie jedzenia. Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie „eNeuro”.

– Ludzie mają skłonność do przejadania się, gdy są narażeni na oddziaływanie bodźców środowiskowych, które przypominają im smakołyki – uważa dr Sergio Iñiguez, jeden z naukowców, który kieruje Laboratorium Neuronauki Behawioralnej Iñiguez na Uniwersytecie Teksańskim w El Paso.

Twierdzi on, że to jeden z powodów, dla których ludzie np. decydują się sięgnąć po deser nawet po zjedzeniu uprzednio sycącego posiłku. Wystarczy, że wcześniej spojrzą w sklepie na półkę z deserami, by skusić się na zjedzenie czegoś słodkiego, nawet jeśli są najedzeni.  

Naukowcom, którzy badania prowadzili na szczurach, udało się powstrzymać je przed przejadaniem się, ucząc zwierzęta kojarzyć jadalne smakołyki z konkretną wskazówką. Dokonali tego, wyłączając u nich aktywność kory podpajęczynówkowej.

– To znaczące odkrycie, ponieważ mamy teraz narzędzia eksperymentalne, pozwalające nam wyłączać neurony, gdy badani zaangażują się w dane zachowanie – ocenił dr Iñiguez. W dłuższej perspektywie odkrycie to może doprowadzić do opracowania nowych sposobów zapobiegania przejadaniu się ludzi.