Jak uniknąć zatrucia pokarmowego?
Część żywności łatwo ulega zepsuciu, dlatego w lato najlepiej zaopatrzyć się w turystyczną lodówkę z chłodzącymi wkładami lub wybierać produkty „suche” – radzi Główny Inspektorat Sanitarny (GIS).
Foto: pixabay.com
Specjaliści z GIS przypominają, że przy przygotowywaniu przekąsek na wycieczkę w lato należy pamiętać, że część żywności łatwo ulega zepsuciu.
Do nietrwałej mikrobiologicznie żywności można zaliczyć np. lody, ciasta, sałatki, kanapki z mięsem, serem, rybami, wyroby mięsne, mleko i produkty mleczne.
– Taka żywność powinna być przechowywana w warunkach chłodniczych. Należy więc zaopatrzyć się w lodówkę turystyczną z chłodzącymi wkładami lub wybierać produkty „suche”, które nie zepsują się podczas długiego przebywania na słońcu czy w wysokiej temperaturze – radzą specjaliści GIS.
Podczas upałów przy niewłaściwym przechowywaniu szybko psują się również produkty nie poddane obróbce termicznej. – Należy zachować ostrożność i reagować na wszelkie zmiany smaku, konsystencji i zapachy odbiegające od normy danego produktu – ostrzega w komunikacie GIS. Groźne dla zdrowia mogą być produkty rozmrożone i ponownie zamrożone jak np. warzywa, ryby, mięso oraz produkty surowe (np. tatar, surowe jajka).
Warto sprawdzić etykietę produktu, na której znajdują się informacje o warunkach przechowywania oraz data przydatności do spożycia.
– Na dłuższe wycieczki, czy plażę najbezpieczniej zabierać produkty „suche”, dobrze umyte owoce i warzywa oraz koniecznie napoje – radzi GIS. W wyniku złego przechowywania żywności podczas upałów bardzo łatwo o zatrucia pokarmowe. Do najczęściej występujących objawów możemy zaliczyć biegunkę, bóle brzucha, wymioty i nudności, osłabienie, uderzenie gorąca. – W przypadku ich wystąpienia należy jak najszybciej skonsultować się z lekarzem oraz nie doprowadzić do odwodnienia organizmu – apeluje GIS.
Zadbaj o:
- higienę, mycie rąk oraz przygotowywanie żywności do spożycia zgodnie z informacjami zamieszczonymi na etykiecie;
- ochronę żywności przed zanieczyszczeniem (np. przed kurzem lub owadami, które mogą przenosić bakterie chorobotwórcze);
- sprawdzanie daty przydatności do spożycia produktów żywnościowych;
- dokładne mycie owoców i warzyw przed spożyciem;
- zwrócenie uwagi na przechowywanie żywności w sklepach, lokalach gastronomicznych oraz w domu, szczególnie żywności nietrwałej mikrobiologicznie (np. lodów, ciast, produktów i wyrobów mięsnych, mleka i produktów mlecznych, sałatek etc.), która powinna być przechowywana w warunkach chłodniczych, (etykiety produktów spożywczych zawierają wskazówki, w jakiej temperaturze należy je przechowywać);
- zabieranie jako prowiantu na wycieczki, szczególnie w upalne dni, żywności nieulegającą łatwo zepsuciu oraz zabezpieczoną przed zanieczyszczeniem (nie zapomnij o wodzie);
- nie spożywanie owoców, których nie znasz oraz zbieranie tylko dobrze znane Ci gatunki grzybów podczas wycieczki do lasu. Na niemytych owocach leśnych może czaić się tasiemiec bąblowcowy wywołujący groźną chorobę – bąblowicę, a wiele grzybów trujących jest bardzo podobnych do tych jadalnych i tylko dobra znajomość cech charakterystycznych dla danego gatunku pozwala uniknąć zatrucia.
Ponadto GIS przypomina, że w okresie letnim konsumenci szczególnie powinni zwracać uwagę na warunki przechowywania żywności w sklepach czy lokalach gastronomicznych. – Szczególnie tyczy się to żywności nietrwałej mikrobiologicznie (tj. kanapki, sałatki, ciastka z kremem, wyroby mięsne i mleczne, lody, smoothies, świeżo przygotowane soki czy shake), która powinna być przechowywana w urządzeniach chłodniczych – wymienia GIS.
Nieprawidłowości w przechowywaniu żywności można zgłaszać do najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej. GIS przypomniał również przedsiębiorcom, że odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji ponoszą właściciele zakładów żywności i żywienia.
Źródło: GIS, kurier.pap.pl