Lubisz gorącą herbatę? Sprawdź wyniki tego badania
Opublikowane do tej pory badania wskazywały, że picie gorącej herbaty może się wiązać ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka przełyku, nie było jednak prospektywnych badań w tym kierunku.
W badaniu opublikowanym w czasopiśmie „International Journal of Cancer” sprawdzono wpływ temperatury herbaty na ryzyko raka przełyku. Badanie przeprowadzono w północnym Iranie na ponad 50 tysiącach osób w wieku 40-75 lat.
Na początku badania ustalano temperaturę herbaty, którą z reguły spożywali uczestnicy badania. W czasie trwającej średnio 10 lat obserwacji rozpoznano 317 przypadków płaskonabłonkowego raka przełyku.
Zauważono, że osoby pijące więcej niż 700 ml herbaty o temperaturze powyżej 60 st. C dziennie miały o 90 procent większe ryzyko zachorowania na płaskonabłonkowego raka przełyku niż osoby pijące ten napój o temperaturze mniejszej niż 60 st. C.
Osoby spożywające mniej niż 700 ml herbaty o temperaturze powyżej 60 st. C. miały ryzyko raka przełyku porównywalne do osób pijących herbatę o temperaturze poniżej 60 st. C.