23 listopada 2024

MEDYCYNA

Migotanie przedsionków a edukacja pacjentów

Migotanie przedsionków może przebiegać bezobjawowo, dlatego u wielu pacjentów dochodzi do jego wykrycia podczas rutynowych badań serca. To choroba mało...

Nowa piramida żywienia

Warzywa i owoce powinny być podstawą naszej diety, przy tym najlepiej, żeby warzyw było trzykrotnie więcej niż owoców. Ze względu...

Zdrowie zaczyna się u stomatologa – są dowody

Dziewięć lat temu Światowa Federacja Stomatologiczna FDI, nie mogąc pozostać obojętną na wyniki badań płynące ze świata nauki, podjęła uchwałę...

Nadwaga: Amerykanie ważą więcej od Polaków

Ponad 60 proc. mężczyzn i blisko połowa kobiet w Polsce ma nadwagę lub otyłość. Ten sam problem dotyka co trzeciego...

Spożycie soli spada, ale wciąż jest za duże

Przeciętny Polak spożywa mniej soli niż kilka lat temu, ale jej konsumpcja nadal jest dwukrotnie za duża. Dyrektor Instytutu Żywności...

Na cukrzycę leczy się 2,17 mln Polaków

W Polsce 2,17 mln pacjentów korzysta z porad i/lub leków cukrzycowych; wraz z niezdającymi sobie sprawy z choroby może ona...

Kobieta z twarzą w ręczniku (reportaż)

Pukają do drzwi wielu specjalistów, są poddawani niezliczonej ilość badań diagnostycznych, ale nikt nie potrafi im pomóc. Wędrówka trwa latami,...

Światowy Dzień Zdrowia Jamy Ustnej

Światowy Dzień Zdrowia Jamy Ustnej FDI (World Oral Health Day – WOHD), poprzez regularne podkreślanie związków zdrowia jamy ustnej ze...

Bierzesz leki profilaktycznie? Czym to grozi?

Statystyczny Polak przyjmuje leki przeciwbólowe 7 razy w miesiącu, tymczasem nadużywanie leków i suplementów może opóźnić zdiagnozowanie poważnych chorób –...

Supernowoczesna proteza dla polskiego weterana

Weteran poszkodowany na misji w Afganistanie, st. kapral Krzysztof Polusik, otrzymał supernowoczesną protezę prawej nogi z elektronicznym przegubem kolanowym Genium...

Otrzymają szansę na odzyskanie sprawności

Rozpoczęły się poszukiwania dwójki pacjentów, którzy przejdą nowatorską operację regeneracji rdzenia kręgowego. Zostaną oni wybrani spośród osób z całego świata,...

Ekomięso i ekomleko bogatsze w kwasy omega-3

Zarówno ekologiczne mleko, jak i mięso, zawierają o ok. 50 proc. więcej korzystnych kwasów tłuszczowych omega-3 niż produkty wytwarzane konwencjonalnie...