Mężczyzna + jogurt = niższe ryzyko groźnej choroby
Mężczyźni, którzy spożywają jogurt co najmniej dwa razy w tygodniu, mogą mieć niższe ryzyko raka jelita grubego.
Foto: pixabay.com
Gruczolaki jelita grubego są łagodnymi nowotworami, jednak w ciągu wielu lat mogą się przekształcić w raka.
W badaniu opublikowanym w czasopiśmie „Gut” przeanalizowano dane pracowników służby zdrowia, 55 743 kobiet i 32 606 mężczyzn, u których w latach 1986-2012 wykonano kolonoskopię.
Od uczestników badania co 4 lata zbierano szczegółowe informacje dotyczące stanu zdrowia, zwyczajów żywieniowych i stylu życia. W badanej grupie na raka jelita grubego zachorowało 8116 kobiet i 5811 mężczyzn.
Mężczyźni, którzy spożywali porcję jogurtu co najmniej dwa razy w tygodniu, mieli o 19% mniejsze ryzyko wystąpienia gruczolaków jelita grubego. Podobnej zależności nie wykazano dla kobiet spożywających jogurt. Autorzy badania potencjalny pozytywny wpływ spożywania jogurtów wiążą z zawartą w nich dużą ilością wapnia oraz żywych kultur bakterii wpływających na florę jelitową.
Źródło: gut.bmj.com