Polskie innowacje. Zdrowa przekąska dla sportowców i inteligentna ekofolia
Bezpieczne dla środowiska wielowarstwowe folie typu „smart” oraz nanokapsułki wzbogacone glutationem powstają na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego Krakowie.
Dr hab. inż. Ewelina Jamróz wykorzystuje biopolimery do opracowania dwóch rodzajów materiałów biodegradowalnych.
Badaczka jest jedną z tegorocznych laureatek programu. LIDER Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Na utworzenie zespołu i badania krakowska chemik otrzyma 1,5 mln zł.
Dr hab. inż. Ewelina Jamróz przypomina, że materiały biodegradowalne nie mają negatywnego wpływu na środowisko. „Inteligentna” folia biopolimerowa ma wydłużać okres przydatności do spożycia i poprawiać jakość oraz bezpieczeństwo spożycia świeżych produktów.
Badaczka planuje także opracować innowacyjny system uwalniania substancji aktywnie czynnej – glutationu. Biopolimerowe nanokapsułki wzbogacone w glutation zostaną zaaplikowane na wcześniej przygotowaną prozdrowotną przekąskę dla sportowców.
„Opracowanie całkowicie naturalnej przekąski o optymalnym składzie do wykorzystania w okresie okołowysiłkowym dodatkowo wzbogaconej w glutation zamknięty w biopolimerowych nanokapsułkach wkomponuje się w rosnące potrzeby rynku suplementów diety” – uważa laureatka programu LIDER.
Narodowe Centrum Badań i Rozwoju wspólnie z Ministerstwem Edukacji i Nauki w XI edycji programu LIDER wybrało 63 polskich naukowców, których nagrodzono łączną kwotą 89 mln zł na realizację projektów badawczych.
Źródło: Serwis PAP Nauka w Polsce