Polskie mięso w pełni bezpieczne
W ostatnich dniach było głośno o przypadkach wystąpienia choroby afrykańskiego pomoru świń w woj. podlaskim. Co na ten temat mówią fakty?
Foto: imageworld.pl
W drugiej połowie lutego wykryto dwa przypadki martwych dzików, w których materiale genetycznym potwierdzono obecność wirusa afrykańskiego pomoru świń. Jest to choroba świń domowych wszystkich ras oraz dzików.
Jak wynika z komunikatu opublikowanego przez Ministerstwo Zdrowia, „wirus ten nie jest groźny dla człowieka w kontakcie bezpośrednim i nie posiada zdolności przenoszenia się na ludzi. Nie zanotowano również żadnych przypadków wystąpienia tej choroby u świń hodowlanych w Polsce”.
Co ważne, Państwowa Inspekcja Sanitarna nie stwierdziła występowania żadnego zagrożenia dla bezpieczeństwa zdrowotnego żywności w związku z wystąpieniem tej choroby u dzików na Podlasiu. „Dostępne w handlu mięso jest bezpieczne i nadaje się więc do spożycia” – podkreślono w komunikacie.
mt