Smażenie posiłków a rak płuca
Brytyjscy badacze udowodnili, że zwiększona ekspozycja na opary oleju spożywczego u niepalących kobiet z państw wysokorozwiniętych zwiększa ryzyko zachorowania na raka płuca.

Analizie poddano trzy badania, do których włączono ponad 3,7 tys. Chinek. Większa liczba lat przygotowywania smażonych posiłków wiązała się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka płuca – iloraz ryzyka (OR) 3,17.
Najwyższe ryzyko towarzyszyło smażeniu w głębokim tłuszczu (OR 2,56), następnie smażeniu na patelni (OR 1,47) oraz smażeniu z mieszaniem (OR 1,12). Przygotowanie trzech posiłków dziennie wiązało się z trzykrotnie wyższym ryzykiem zachorowania na raka płuca niż jednego posiłku (OR 3,1). U osób nigdy niepalących okapy kuchenne zmniejszały ryzyko raka płuca (skorygowany OR 0,49).
Z wynikami badania można zapoznać się na stronie bmjopen.bmj.com.