Super jedzenie. Co będziemy jeść w przyszłości?
Czy w przyszłości będziemy jedli głównie te produkty, które z jednej strony ochronią nas przed chorobami, a z drugiej – pozwolą żyć długie lata w zdrowiu?
Foto: pixabay.com
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu opracowują receptury i technologie produkcji żywności funkcjonalnej i prozdrowotnej, czyli takiej, która może stanowić ważny składnik diety o wysokiej wartości odżywczej i walorach prozdrowotnych.
Wykorzystują potwierdzony wynikami wieloletnich badań wysoki potencjał przeciwutleniający i prozdrowotny bioaktywnych składników roślinnych. Korzystają m.in. z właściwości rozmarynu, lnu, aronii, jarmużu czy stewii. Polscy naukowcy opracowali ponad 60 innowacyjnych technologii, które mogą być pomocne w przeciwdziałaniu poważnym schorzeniom (np. otyłość, cukrzyca, choroby układu krążenia).
Mogą się pochwalić m.in. produktami dla diabetyków, w których wykorzystano liście lub ekstrakty z morwy, będące czynnikiem obniżającym poziom glukozy we krwi. – Zastosowaliśmy ją w m.in. w maślance, w pieczywie cukierniczym czy w chlebach. Wyprodukowaliśmy także pieczywo chrupkie z dodatkiem, oprócz morwy, także herbaty żółtej, która obniża ciśnienie tętnicze i wykazuje silnie właściwości przeciwutleniające, co pozwala na obniżenie poziomu wolnych rodników w organizmie – wyjaśnia prof. Anna Gramza-Michałowska.
Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl