Tłuszcz – zawartość w produktach
Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem diety, przede wszystkim zaś skoncentrowanym źródłem energii, jest również nośnikiem witamin A, D, E. Tłuszcz zawiera różne kwasy tłuszczowe: nasycone i nienasycone.
Foto: pixabay.com
Mogą mieć one korzystny lub szkodliwy wpływ na nasz organizm. Wszystko zależy od ich rodzaju i ilości.
Prozdrowotne właściwości mają nienasycone kwasy tłuszczowe: jednonienasycone i wielonienasycone (w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 i omega‑6).
Kwasy tłuszczowe nasycone uznaje się za niekorzystne, więc ich obecność w diecie należy ograniczać, ponieważ sprzyjają rozwojowi miażdżycy i chorobie niedokrwiennej serca.
Warto wybierać produkty, które są bogate w kwasy tłuszczowe nienasycone, czyli oleje roślinne, ryby i przetwory rybne, owoce morza, orzechy.
Na etykietach produktów spożywczych znajdziemy informację o ilości tłuszczu zawartej w 100 g produktu oraz o ilości kwasów tłuszczowych nasyconych.
Produktów o dużej zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych lepiej unikać, ich źródłem są głównie tłuszcze i produkty zwierzęce.
Zawartość tłuszczu w przykładowych produktach (g/100 g):
- słodycze: 0-42
- wyroby cukiernicze (drożdżówki, pączki, ciastka): 4-40
- świeże owoce, z wyjątkiem awokado: do 0,6
- sery żółte, pleśniowe, serki (twarożki) do smarowania: 20-40
- produkty mleczne (jogurty kremowe, śmietana, śmietanka): 7-36
- sery twarogowe chude i półtłuste: 0-5
- przetwory mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu: 0-2
- tłuste wędliny, w tym kiełbasy i wędliny podrobowe: 10-50
- chude wędliny: 1,2-5
Sejm uchwalił nowelizację ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych wprowadzającą tzw. sieć szpitali. O tym, co zmieni się z punktu widzenia lekarzy i pacjentów, piszemy tutaj.