Wyższy VAT na bezalkoholowe odpowiedniki alkoholi
Ministerstwo Finansów planuje podwyższenie stawek VAT na bezalkoholowe odpowiedniki napojów alkoholowych oraz na napoje zawierające kofeinę i taurynę. Zgodnie z projektem nowelizacji ustawy o VAT, w sklepach stawka wzrośnie z 5 proc. do 23 proc., a w gastronomii – z 8 proc. do 23.

Rządowe Centrum Legislacji opublikowało projekt zmian. W uzasadnieniu przygotowanym przez Ministerstwo Finansów podkreślono, że obecnie napoje bezalkoholowe objęte są podstawową stawką VAT w wysokości 22 proc. natomiast w przypadku napojów alkoholowych, w których zawartość soku owocowego lub warzywnego wynosi co najmniej 20 proc. składu, stosowana jest stawka obniżona – 5 proc.
„Celem projektu jest wyłączenie ze stawki obniżonej VAT wszystkich bezalkoholowych odpowiedników napojów alkoholowych” – czytamy w uzasadnieniu.
Podwyżka obejmie m.in. moszcz gronowy, piwa, wina i cydry bezalkoholowe oraz napoje z dodatkiem kofeiny lub tauryny, jeśli zawierają co najmniej 20 proc. soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego. W ich przypadku stawka wzrośnie do 23 proc. zarówno w sprzedaży detalicznej, jak i gastronomii.
Zgodnie z projektem, za napoje bezalkoholowe uznaje się wszystkie produkty o zawartości alkoholu nieprzekraczającej 0,5 proc. objętości. Wyłączenie ze stawki obniżonej obejmie więc zarówno bezalkoholowe odpowiedniki napojów alkoholowych, jak i mieszanki zawierające do 0,5 proc. alkoholu.
Według szacunków Ministerstwa Finansów, zmiany mają przynieść budżetowi państwa dodatkowe wpływy w wysokości 444 mln zł w 2026 r. oraz niemal 1,13 mld zł w 2027 r. W perspektywie dziesięciu lat (2026–2035) dochody budżetu mają wzrosnąć o około 11,56 mld zł.