Zbilansowana, niskotłuszczowa dieta czyni cuda
Zbilansowana, niskotłuszczowa dieta zmniejsza ryzyko zgonu chorych na raka piersi. Mamy na to kolejny dowód!
Foto: pixabay.com
Podczas tegorocznego kongresu Amerykańskiego Towarzystwa Onkologii Klinicznej (ASCO) przedstawiono wyniki badania z randomizacją oceniającego wpływ modyfikacji diety na ryzyko zgonu z powodu raka piersi.
Analizie poddano dane blisko 50 tys. zdrowych kobiet w wieku 50-70 lat.
W trakcie ponad 19-letniej obserwacji rozpoznano 3,3 tys. nowotworów piersi. Kobiety przestrzegające zbilansowanej, niskotłuszczowej (do 20 proc. źródła energii) diety, zawierającej codzienne porcje owoców, warzyw i ziaren, miały o 21 proc. mniejsze ryzyko zgonu z powodu raka piersi. Korzyści ze zdrowego odżywiania odnotowano również wśród chorych na raka piersi, u których ryzyko zgonu z dowolnej przyczyny było niższe o 15 proc.