Zgubne skutki spożywania słodzonych napojów
W ostatnich latach znacznie wzrosła na świecie liczba spożywanych dosładzanych napojów. Nastolatki i młodzi dorośli spożywają ich najwięcej.
Do tej pory nie był znany wpływ ich spożywania na ryzyko rozwoju nowotworów.
W badaniu opublikowanym w czasopiśmie „BMJ” poddano analizie ryzyko rozwoju raka jelita grubego w młodym wieku zależnie od ilości spożywanych słodkich napojów. Ponad 95 tysięcy młodych kobiet co cztery lata wypełniało ankietę, w której przedstawiało swoje nawyki żywieniowe oraz rodzaje spożywanych napojów.
W czasie 24-letniej obserwacji rozpoznano 109 raków jelita grubego. Wykazano, że kobiety spożywające dwa lub więcej słodzonych napojów dziennie miały dwukrotnie wyższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego w młodym wieku, niż kobiety pijące mniej niż jeden dosładzany napój w tygodniu.
Autorzy badania podkreślają, że w obliczu wzrastającej liczby raków jelita grubego w populacji młodych osób temat ten wymaga dalszych analiz.