21 listopada 2024

Cukier na czerwono. Obowiązkowy system kolorowych oznaczeń w całej UE?

Unia Europejska ma nowy sposób na walkę z nadwagą i otyłością. Komitet Regionów zaapelował o utworzenie obowiązkowego europejskiego systemu etykietowania żywności. Miałby on funkcjonować w oparciu o kolorowe oznaczenia.

Foto: KE

W oficjalnym stanowisku Komitetu Regionów, przyjętym przez zgromadzenie w głosowaniu, wyrażono obawy dotyczące3 braku wiarygodnych informacji dla konsumentów, przede wszystkim uczniów. Komitet zaapelował, aby utworzyć obowiązkowy w całej Unii system kolorowych oznaczeń.

Jeśli unijne instytucje przyjęłyby te zalecenia, producenci żywności zostaliby zobligowani do stosowania systemu kolorów na opakowaniach. Jak przekonuje Komitet, dzięki temu konsumenci otrzymaliby „jasne informacje” na temat zawartości cukru, soli i tłuszczu w produktach. Wartość odżywcza byłaby także dostępna w internecie.

„Obowiązek ten radykalnie zmieniłby obecną sytuację, w której wielu producentów żywności samodzielnie decyduje, które z ich produktów są na tyle zdrowe, by można je było reklamować jako odpowiednie dla dzieci. Według nowych zasad musieliby to udowodnić spełniając ogólnoeuropejskie wymogi” – podkreślono w komunikacie Komitetu Regionów.

W stanowisku Komitetu wymieniono zdrowe produkty alternatywne, które należałoby promować, jak np. owoce i warzywa, niskotłuszczowe produkty mleczne i pełne zboża. Stwierdzono również, że istotne jest także zapewnienie szerokiego wachlarza zrównoważonej żywności. „Niezdrowa dieta to jeden z czterech (…) czynników powodujących przewlekłe choroby niezakaźne. Trzy pozostałe to tytoń, brak ruchu i nadużywanie alkoholu” – zaznaczono.

W przyjętym przez Komitet dokumencie podkreślono, że samorządy mogą przyczynić się do umacniania pozytywnego trendu poprzez zamówienia publiczne. Według Komitetu, instytucje publiczne takie jak szpitale, domy opieki, domy spokojnej starości, więzienia, przedszkola i szkoły mogłyby posłużyć za wzór i sprzedawać oraz zapewniać zdrową, lokalną i sezonową żywność, gwarantując w ten sposób zrównoważony rozwój.

Komitet zachęca też do określenia konkretnych celów dotyczących ograniczenia tłuszczów trans, cukru i soli dla wielu kategorii żywności, którym towarzyszyłyby strategie krajowe służące osiągnięciu tych celów. Opinia Komitetu Regionów zostanie przekazana unijnym instytucjom, m.in. Komisji Europejskiej, jako oficjalne stanowisko samorządów UE.

kic

Źródło: www.kurier.pap.pl