3 grudnia 2025

Od stycznia jednakowe standardy żywienia we wszystkich szpitalach

Wiceminister zdrowia Tomasz Maciejewski zapowiedział, że od 1 stycznia 2026 r. we wszystkich szpitalach zostaną wprowadzone jednolite standardy żywienia pacjentów. Celem jest zapewnienie pełnowartościowych, zbilansowanych posiłków przygotowywanych zgodnie z aktualną wiedzą medyczną.

Fot. freepik.com

Ministerstwo Zdrowia kończy pilotaż programu „Dobry posiłek w szpitalu”, który już przyniósł pozytywne efekty, bo doprowadził do zmiany sposobu żywienia pacjentów w niektórych placówkach leczniczych. Pilotaż potrwa do końca grudnia, a program od stycznia zostanie wdrożony w całym kraju.

– Od 1 stycznia 2026 r. we wszystkich szpitalach wprowadzamy jednolite standardy żywienia pacjentów – mówi wiceminister zdrowia Tomasz Maciejewski, zaznaczając, że nowe regulacje mają zagwarantować, iż posiłki będą nie tylko smaczne, ale również wartościowe i zgodne z zaleceniami dietetyków.

Resort przypomina, że odpowiednia dieta stanowi integralną część terapii. Dobrze odżywiony pacjent szybciej wraca do zdrowia, rzadziej doświadcza powikłań i krócej przebywa w szpitalu. Ministerstwo zwraca uwagę, że właściwe żywienie ma znaczenie nie tylko medyczne, lecz także ekonomiczne – poprawa jakości posiłków obniża całkowite koszty leczenia.

Przy opracowywaniu jadłospisów szpitalnych będą stosowane średnioważone normy dotyczące energii i składników odżywczych, odnoszące się do całej populacji pacjentów – niezależnie od płci. Zalecenia przygotowane przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka – Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka obejmują m.in.:

  • minimalne wartości energetyczne posiłków,
  • normy dotyczące ilości białka, tłuszczów, węglowodanów i błonnika,
  • standardy jakości produktów stosowanych do przygotowywania posiłków,
  • zasady komponowania diet specjalistycznych dla osób z chorobami przewlekłymi lub w trakcie leczenia operacyjnego.