Cukrzyca i ubytek masy ciała zwiększają ryzyko raka trzustki
Rak trzustki stanowi około 3 proc. nowotworów złośliwych i cechuje się bardzo złym rokowaniem.
Foto: pixabay.com
Ponieważ nie ma prostego sposobu wczesnego wykrycia tego nowotworu, najczęściej jest on rozpoznawany w zaawansowanych stadiach.
Brakuje jasno określonych grup ludzi, w których należałoby zwrócić szczególną uwagę na możliwość rozwoju tej choroby.
Do znanych czynników ryzyka raka trzustki należą wiek, palenie tytoniu oraz alkohol. Uważa się również, że ryzyko zwiększają cukrzyca, przewlekłe zapalenie trzustki oraz nadmierne spożycie tłuszczów.
W JAMA Oncology opublikowano badanie analizujące związek między zachorowaniem na cukrzycę i ubytkiem masy ciała a ryzykiem raka trzustki. Spośród danych medycznych 112 818 kobiet oraz 46 207 mężczyzn z USA zidentyfikowano 1116 przypadków raka trzustki (0,7 proc.).
Zauważono, że w porównaniu do grupy bez cukrzycy pacjenci, u których niedawno rozpoznano cukrzycę mieli trzykrotnie większe ryzyko raka trzustki, a chorzy z długotrwałą cukrzycą – ponad dwukrotnie większe. Ryzyko wzrastało szczególnie u osób z niedawno wykrytą cukrzycą, której towarzyszył ubytek masy ciała.
Źródło: https://jamanetwork.com