Japoński spokój, czyli jak błogo jest w Hakone (foto)
Soczysta zieleń, piękne jezioro Ashi z widokiem na górę u Fdżi i gorące źródła z leczniczą wodą to tylko niektóre atrakcje malowniczego i górzystego terenu. Wypad w to miejsce będzie uspokajającą alternatywą dla wiecznie zatłoczonego i głośnego Tokio.






Japonia swoją odmiennością, ciekawą kulturą i pięknymi zakątkami zaskarbiła sobie serca wielu Polaków. Z roku na rok coraz chętniej odwiedzają ten kraj. Planując podróż do Kraju Kwitnącej Wiśni, warto jednak skupić się nie tylko na największych i najpopularniejszych miastach, jak Tokio czy Kioto. To miejsca, które, choć bogate w atrakcje, są bardzo zatłoczone i głośne o każdej porze roku.
Raj dla miłośników natury
Znacznie spokojniejsze jest Hakone. To teren położony na południowy zachód od Tokio w prefekturze Kanagawa, oddalony tylko 100 km od stolicy Japonii. Jest częścią Parku Narodowego Fudżi-Hakone-Izu, jednego z czterech najstarszych w tym kraju. Znajdziemy tam Hakone Botanical Garden of Wetlands, czyli ogród botaniczny, który został założony w 1976 r. Ma on w kolekcji 1700 gatunków roślin bagiennych i alpejskich. Cieszy się olbrzymią popularnością turystów szczególnie w czerwcu, gdy nikko kisuge (liliowiec) znajduje się w pełnym rozkwicie.
Będąc w Hakone, warto zobaczyć kraterowe jezioro Ashi, które rozciąga się na ok. 8 km, oferując przepiękny widok na górę Fudżi (nawet gdy nie dopisuje pogoda, wciąż jest malownicze).
Tuż obok jeziora znajduje się świątynia szintoistyczna Hakone-jinja, położona w środku lasu cedrowego. Jej główny pawilon zbudowany został w 757 r. Sama świątynia robi oczywiście niesamowite wrażenie, lecz największą atrakcją jest brama Torii, która znajduje się na brzegu Ashi. Brama Torii oznacza przejście ze świata doczesnego do świata boskiej mocy. Jest to bez wątpienia najczęściej fotografowane przez turystów miejsce, o czym świadczą ogromne kolejki ustawiające się przed bramą.
Zjedz czarne jajka w dolinie Owakudani
Równie popularne i fotogeniczne miejsce to dolina Owakudani, nazywana potocznie doliną Wielkiego Wrzenia, powstała podczas erupcji wulkanu Hakone (1438 m) ok. 3000 lat temu. Jej duża część to aktywna strefa wulkaniczna, która nasycona jest oparami siarki i pełna gorących źródeł. Atrakcjami tego obszaru są liczne kominy parowe, bulgoczące źródła i… jajka gotowane w naturalnie gorącej wodzie. Ich skorupki czernieją od siarki i, jak głosi lokalna legenda, przedłużają życie o siedem lat. Choć na terenie Owakudani można poczuć charakterystyczny zapach zgniłych jaj, który jest dosyć nieprzyjemny, miejsce każdego roku przyciąga rzesze turystów.
Region Hakone od lat odwiedzany jest jednak z innego powodu: ze względu na gorące źródła – onseny. Wykorzystuje się je nie tylko w specjalnych łaźniach, ale także w ryokanach, czyli tradycyjnych japońskich gospodach.
Kilka najpopularniejszych gorących źródeł, które warto odwiedzić podczas pobytu w Hakone, to Yunessun (uzdrowisko, które łączy tradycyjne onseny z nowoczesnymi atrakcjami; oferuje różnorodne baseny tematyczne, w tym z winem i czekoladą), Hakone Yuryo (elegancka oaza spokoju z widokiem na góry, idealna do relaksu po całym dniu zwiedzania), Owakudani onsen (gorące źródła znajdujące się w sercu aktywnego rejonu geotermalnego słynące z siarki i niezwykłych widoków na dolinę) i Gora Kadan (luksusowe onsen, które zapewnia intymność oraz niezwykłe aromatyczne kąpiele w tradycyjnym japońskim stylu).
Miks sztuki i natury
Spragnieni kultury również znajdą coś dla siebie. Warto odwiedzić istniejące od 1969 r. Open-Air Museum – muzeum sztuki, które znajduje się na terenie parku krajobrazowego. Można tam podziwiać ok. 120 rzeźb japońskich i międzynarodowych artystów. Fani sztuki ściągają nie tylko ze względu na ciekawe dzieła, ale również niesamowite krajobrazy, które zmieniają się wraz z porami roku. W muzeum dostępnych jest również kilka sal z wystawami czasowymi oraz sklepy i kawiarnie, z których roztacza się widok na niektóre instalacje artystyczne. Open-Air Museum z powodzeniem łączy ze sobą harmonijną równowagę między naturą a sztuką.
Królewska elegancja i piękne widoki
Pasjonaci historii mogą z kolei odwiedzić pałac Hakone, który kiedyś był letnim azylem japońskiej rodziny cesarskiej. Położony na południowym brzegu jeziora Ashi oferuje turystom miks królewskiej elegancji i zapierających dech w piersiach widoków na górę Fudżi. Wolnostojący pałac Hakone zbudowany został w 1886 r. jako prywatna willa dla cesarza Meiji. Po II wojnie światowej, w 1946 r., miejsce zostało przekazane państwu i otwarte dla turystów jako park w 1950 r. Większość oryginalnych budynków pałacowych już nie istnieje. Pozostała jednak struktura i otaczający ją park, które wciąż prezentują wyrafinowany gust i kunszt architektoniczny japońskiej rodziny cesarskiej.
Park Onshi Hakone, centralny obszar pałacu wolnostojącego Hakone, obejmuje około 170 tys. mkw. Zachowała się tam część oryginalnych budynków willi cesarskich. W parku znajduje się kilka starannie zaprojektowanych tarasów widokowych, z których można podziwiać górę Fudżi i jezioro Ashi.
Będąc w tym rejonie, warto udać się również do Hakone Glass no Mori, znane jako Muzeum Szkła Weneckiego. Znajduje się tam kolekcja ponad 100 szklanych dzieł sztuki, wspaniały ogród i warsztat szkła. Zwiedzający mogą podziwiać obszerne wystawy sztuki szklanej, piękne ogrody z instalacjami ze szkła kryształowego, oglądać pokazy szkła, a nawet spróbować swoich sił w tworzeniu własnych dzieł sztuki szklanej w nadzorowanych warsztatach. Na miejscu znajduje się również sklep z wyrobami szklanymi oraz restauracja oferująca dania kuchni włoskiej z japońskim akcentem.
Regionalne potrawy i wypieki
Na miłośników ciekawych smaków czekają w Hakone regionalne dania i słodkości. Znajdziemy tam liczne restauracje serwujące m.in. najbardziej ekskluzywne mięso na świecie, czyli wołowinę wagyu, przygotowane metodą teppan-yaki na podgrzewanej od spodu stalowej płycie, makaron gryczany soba, chrupiące i soczyste smażone kurczaki karaage czy wypieki takie jak pączki curry z mąki ryżowej.
Sylwia Wamej
Źródło: „Gazeta Lekarska” nr 6/2025