Naturalnie znaczy lepiej
Spożywanie ultraprzetworzonego jedzenia zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Foto: pixabay.com
Terminem „ultraprzetworzone” określa się produkty poddane przed sprzedażą smażeniu, suszeniu lub pasteryzowaniu, do których dodano substancje niewykorzystywane standardowo w obróbce żywności (hydrolizowane białka, skrobia modyfikowana, barwniki, spulchniacze itp.).
Badaniem, którego wyniki opublikowano w „JAMA Internal Medicine”, objęto blisko 105 tys. osób, z czego 79 proc. stanowiły kobiety. Uczestnicy, korzystając z bazy ponad 3500 produktów, codziennie raportowali skład swojej diety.
Wskaźnik zachorowania na cukrzycę typu 2 w grupach o najmniejszym i największym spożyciu ultraprzetworzonego jedzenia wyniósł odpowiednio 113 i 166 na 100 tys. osobolat. Po 6 latach obserwacji wskaźnik ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 wyniósł 15 proc. dla każdego 10-proc. wzrostu spożycia ultraprzetworzonych produktów. Dotychczas udowodniono, że ich konsumpcja zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory, choroby układy krążenia, depresję, a także powoduje zaburzenia metaboliczne.
Źródło: https://jamanetwork.com