21 kwietnia 2024

Spożycie alkoholu u osób po leczeniu onkologicznym

Alkohol jest jednym z modyfikowalnych czynników ryzyka niektórych nowotworów m.in. nowotworów regionu głowy i szyi, raka jelita grubego, wątroby czy raka piersi.

Fot. pixabay.com

W badaniu opublikowanym w „JAMA Network Open” sprawdzono, jakie są trendy sięgania po alkohol osób, który przebyły leczenie onkologiczne.

Analizie poddano dane ponad 15 tysięcy Amerykanów, którzy w przeszłości przebyli leczenie onkologiczne, w tym ponad 1,8 tys., którzy leczenie zakończyli w ciągu roku od wypełnienia ankiety. Spożycie alkoholu podzielono na umiarkowane (więcej niż dwie porcje alkoholu w ciągu typowego dnia), rzadkie, ale w dużych ilościach (więcej niż 6 porcji alkoholu w przypadku jego spożywania) oraz ryzykowne (częste picie alkoholu w dużych ilościach).

Zauważono, że 78 proc. osób po leczeniu onkologicznym spożywa alkohol, w tym 13 proc. osób deklarowało spożywanie umiarkowane, 24 proc. – rzadkie, ale w dużych ilościach, a 38 proc. – ryzykowne. Osoby, które przebyły leczenie onkologiczne w ciągu ostatniego roku deklarowały spożycie alkoholu na podobnym poziomie, co pozostali uczestnicy badania.

Autorzy pracy podkreślają konieczność informowania chorych w trakcie i po zakończeniu leczenia onkologicznego o szkodliwości spożywania alkoholu.