24 czerwca 2024

Choroby internistyczne a rak. Gorący napój zabija?

Czy przewlekłe choroby zwiększają ryzyko chorób nowotworowych, a spożywanie gorącej herbaty może potęgować ryzyko wystąpienia raka przełyku?

Foto: pixabay.com

W prospektywnym badaniu opublikowanym w „British Medical Journal” przeanalizowano ponad 400 tys. osób pod kątem najczęstszych przewlekłych chorób internistycznych (sercowo-naczyniowych, płuc, przewlekłej choroby nerek, cukrzycy, dny moczanowej) oraz ich wpływu na występowanie chorób nowotworowych.

Średni czas obserwacji wynosił 8,7 lat. Wykazano, że – poza nadciśnieniem tętniczym i chorobami płuc – pozostałe choroby wiązały się z istotnie większym ryzykiem zachorowania na nowotwór. U osób z przewlekłą chorobą stwierdzono średnio o 20 proc. większe ryzyko zachorowania na nowotwór w porównaniu do populacji ogólnej.

Dodatkowo w badaniu przeanalizowano wpływ wysiłku fizycznego na prawdopodobieństwo wystąpienia choroby nowotworowej. Wykazano, że regularny wysiłek fizyczny u osób z przewlekłymi schorzeniami internistycznymi obniżał ryzyko rozwoju nowotworu o ponad 40 proc. w porównaniu do niećwiczących osób obciążonych internistycznie.

W innym z badań chińscy naukowcy postanowili odpowiedzieć na pytanie, czy codzienne picie bardzo gorącej herbaty zwiększa ryzyko zachorowania na raka przełyku u osób spożywających alkohol oraz palących papierosy. W kohortowym badaniu populacyjnym 9-letniej obserwacji poddano blisko 0,5 mln osób.

Okazało się, że u osób spożywających codziennie gorącą herbatę oraz ponad 15 g alkoholu występuje 5-krotnie zwiększone ryzyko zachorowania na raka przełyku w porównaniu do osób spożywających mniej alkoholu i pijących herbatę rzadziej niż raz w tygodniu.

Podobną tendencję zaobserwowano wśród palaczy: codzienne spożywanie przez nich gorącej herbaty zwiększało 2-krotnie ryzyko zachorowania na raka. W badaniu nie odnotowano zwiększonego ryzyka rozwoju raka z powodu samego spożywania gorącej herbaty.

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem uznała spożywanie płynów o temperaturze powyżej 65 st. C za czynnik potencjalnie zwiększający ryzyko rozwoju nowotworów.

Źródło: www.bmj.com, www.annals.org