Uwaga: ta tkanka zabija. Ważne wyniki badań

Prawidłowa waga to nie wszystko. Nawet przy prawidłowym BMI wysoka zawartość tkanki tłuszczowej zwiększa ryzyko raka piersi u kobiet po menopauzie.

Foto: pixabay.com

Tkanka tłuszczowa budująca organizm ludzki jest nie tylko magazynem energii, ale również, w związku z wytwarzaniem aktywnych biologicznie substancji zwanych adipokinami, odgrywa ważną rolę w gospodarce hormonalnej i metabolizmie organizmu.

Jej nadmiar prowadzi do zwiększonego stężenia estrogenów, oporności na insulinę oraz wzrostu syntezy białek prozapalnych. W konsekwencji otyłość jest czynnikiem ryzyka rozwoju wielu nowotworów, w tym raka piersi.

Naukowcy z Nowego Jorku postanowili sprawdzić, jaki wpływ na ryzyko rozwoju raka piersi ma zawartość tkanki tłuszczowej u kobiet z prawidłowym indeksem masy ciała (BMI). Przenalizowali dane 3600 kobiet po menopauzie z BMI w granicach normy (18,5-24,9). Uczestniczki badania wypełniały kwestionariusz dotyczący obciążeń rodzinnych, chorób przewlekłych, diety oraz stylu życia. W 1., 3., 6. i 9. roku badania wykonano u nich pomiar ilości tkanki tłuszczowej w organizmie za pomocą dwuwiązkowej absorpcjometrii rentgenowskiej (DXA).

W trakcie 16-letniej obserwacji wykryto 182 przypadki raka piersi, w tym 146 z dodatnimi receptorami estrogenowymi. Wykazano, że zarówno kobiety mieszczące się w najwyższym kwartylu zawartości tkanki tłuszczowej w całym organizmie, jak i w obrębie jamy brzusznej, mają wyższe ryzyko zachorowania na raka piersi (względne ryzyko odpowiednio 1,89 i 1,88). Dla raka piersi z dodatnimi receptorami estrogenowymi względne ryzyko wynosiło odpowiednio 2,21 i 1,98. Warto podkreślić, że zawartość tłuszczu u kobiet jest wyższa fizjologicznie niż u mężczyzn.

Źródło: jamanetwork.com

Powiązane aktualności

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.