Opublikowane do tej pory badania wskazywały, że picie gorącej herbaty może się wiązać ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka przełyku, nie było jednak prospektywnych badań w tym kierunku.

W badaniu opublikowanym w czasopiśmie „International Journal of Cancer” sprawdzono wpływ temperatury herbaty na ryzyko raka przełyku. Badanie przeprowadzono w północnym Iranie na ponad 50 tysiącach osób w wieku 40-75 lat.
Na początku badania ustalano temperaturę herbaty, którą z reguły spożywali uczestnicy badania. W czasie trwającej średnio 10 lat obserwacji rozpoznano 317 przypadków płaskonabłonkowego raka przełyku.
Zauważono, że osoby pijące więcej niż 700 ml herbaty o temperaturze powyżej 60 st. C dziennie miały o 90 procent większe ryzyko zachorowania na płaskonabłonkowego raka przełyku niż osoby pijące ten napój o temperaturze mniejszej niż 60 st. C.
Osoby spożywające mniej niż 700 ml herbaty o temperaturze powyżej 60 st. C. miały ryzyko raka przełyku porównywalne do osób pijących herbatę o temperaturze poniżej 60 st. C.