Do 2024 r. w europejskim regionie WHO będzie więcej osób w wieku 65+ niż ludzi poniżej 15 lat, a do 2050 r. liczba seniorów może nawet przewyższyć grupę osób poniżej 25. roku życia – przypomina Światowa Organizacja Zdrowia i w związku z tym w jednym ze swoich najnowszych raportów apeluje o działania na rzecz zdrowego starzenia się społeczeństw.

W analizie „Promoting physical activity and healthy diets for healthy ageing in the WHO European Region” zwrócono uwagę, że wśród europejskich społeczeństw systematycznie rośnie oczekiwana długość życia, ale liczba lat przebytych w zdrowiu nie wzrasta proporcjonalnie.
Kluczową rolę w zdrowym starzeniu się odgrywa aktywność fizyczna i zdrowa dieta, a stosowanie tych dwóch zasad w ciągu całego życia pomaga w zapobieganiu chorobom niezakaźnym, takim jak choroby układu krążenia, nowotwory, cukrzyca, demencja i problemy ze zdrowiem psychicznym.
Zarówno decydenci, firmy, jak i różnego rodzaju społeczności powinni dokonywać lepszych inwestycji – takich, które ułatwiałyby ludziom podejmowanie zdrowszych wyborów. Autorzy opracowania podpowiadają proste sposoby na poprawienie zdrowia u osób starszych.
Wśród nich znalazły się dieta bogata w warzywa i owoce oraz uboga w żywność wysoko przetworzoną, cukier, sól i tłuszcze nasycone, a także 150 minut umiarkowanej aktywności fizycznej tygodniowo. Eksperci WHO zwracają uwagę, że w promowaniu zdrowych nawyków żywieniowych i tych dotyczących aktywności fizycznej duże znaczenie ma podstawowa opieka zdrowotna.
Źródło: WHO Europe
lis 09, 2023 - 07:08 AM
Bardzo słuszne uwagi. Chciałbym zwrócić uwagę, że niedoceniana jest rola odpowiedniego umięśnienia osób w średnim wieku oraz seniorów. Sarkopenia jest nieunikniona i nasila się po 40 roku życia. Brak odpowiedniej ilości białka w diecie oraz odpowiednich ćwiczeń fizycznych stymulujących rozwój mięśni przyspiesza ten proces. Przeciwdziałać można i należy poprzez zwiększenie ilości białka w diecie oraz ćwiczenia z obciążeniem (resistance training). Ochrona masy mięśniowej powinna być w centrum uwagi. Trzeba też pamiętać, że seniorzy mają mniejszy apetyt, a organizm wymaga spożycia w pojedynczym posiłku minimum 30g białka, żeby przejść ze stanu katabolicznego w anaboliczny.