Światowy Dzień Cukrzycy: wyzwania w miejscu pracy
14 listopada obchodzony jest Światowy Dzień Cukrzycy – międzynarodowe święto przypadające w rocznicę urodzin odkrywcy insuliny Fredericka Bantinga. W tym roku hasło przewodnie brzmi: „Cukrzyca a dobre samopoczucie w pracy”.

14 listopada 1891 r. urodził się Frederic Banting, który w 1921 r. razem z Charlesem Bestem odkrył insulinę. Najpierw wspólnie prowadzili badania na psach nad hormonem wydzielanym przez trzustkę. Za pomocą zastrzyków z wyciągu z psiej trzustki, naukowcom przez wiele dni udało się utrzymać przy życiu chorego na cukrzycę psa.
Frederic Banting współpracował ze szpitalem dziecięcym w Toronto. Gdy w 1922 r. umierał na cukrzycę 14-letni Leonard Thompson, lekarze zdecydowali się na podanie mu psiej insuliny oczyszczonej przez kanadyjskiego biochemika Jamesa Collipa. Jak się okazało, w ciągu 24 godzin poziom cukru we krwi chłopca obniżył się niemal do normalnego stanu.
W 1923 r. za odkrycie insuliny Frederic Banting otrzymał Nagrodę Nobla. Razem z nim nagrodzono także jego asystenta Johna Macleoda. Komitet Noblowski pominął jednak Charlesa Besta. Banting docenił jego wkład i podzielił się z Bestem premią. Kolejne lata przyniosły jeszcze większe udoskonalanie insuliny, co pozwalało na masową produkcję i stosowanie jej w leczeniu cukrzycy.
Edukacja i profilaktyka
Światowy Dzień Cukrzycy ustanowiony został przez Międzynarodową Federację Diabetologiczną (IDF) w 1991 r. – organizację założoną 23 września 1950 r. w Amsterdamie, która w tym roku obchodzi 75. rocznicę powstania. Obecnie jest obchodzony w ponad 160 krajach na całym świecie.
Z tej okazji organizowane są rozmaite akcje edukacyjne i informacyjne oraz wydarzenia, które mają na celu uświadamianie na temat cukrzycy i jej skutków zdrowotnych, promowanie lepszego dostępu do opieki diabetologicznej i edukacji diabetologicznej, a także zachęcanie do zdrowego stylu życia, co pomaga w zapobieganiu tej chorobie.
Stygmatyzacja w miejscu pracy
W tym roku tematem przewodnim Światowego Dnia Cukrzycy jest hasło „Cukrzyca a miejsce pracy”. Jak podkreśla Międzynarodowa Federacja Diabetologiczna, dzięki odpowiedniemu dostępowi do opieki i wsparciu, każdy pacjent z cukrzycą ma szansę na lepsze życie. Miliony osób na całym świecie codziennie zmagają się na tym tle z różnymi wyzwaniami w miejscu pracy, w tym ze stygmatyzacją, dyskryminacją oraz wykluczeniem.
Międzynarodowa Federacja Diabetologiczna apeluje do pracodawców i pracowników o poszerzenie wiedzy na temat tego schorzenia i podjęcie działań na rzecz stworzenia wspierającego środowiska pracy dla osób chorych. Na świecie 7 na 10 dorosłych z cukrzycą jest w wieku produkcyjnym (412 mln ludzi). Mimo to wielu pacjentów wciąż ma trudności, by otwarcie mówić o swojej chorobie.
Międzynarodowa Organizacja Diabetologiczna szacuje, że blisko połowa dorosłych osób zmagających się z cukrzycą nie jest jeszcze zdiagnozowana. Według IDF trzy na cztery osoby żyjące z tym schorzeniem doświadczyły lęku lub depresji, a cztery na pięć osób wypalenia cukrzycowego, czyli fizycznego wyczerpania i poczucia przytłoczenia, które związane jest z trudnościami w zarządzaniu chorobą.
Zbadaj się 14 listopada
14 listopada w wielu polskich placówkach medycznych będzie można skorzystać z bezpłatnego pomiaru glukozy we krwi i ciśnienia tętniczego oraz skonsultować się z doradcą ds. profilaktyki i promocji zdrowia na temat roli diety i aktywności fizycznej w jej zapobiegniu. W niektórych miejscach będą wykonywane też pomiary na mobilnym analizatorze składu ciała z omówieniem wyników.
W nawiązaniu do tegorocznego hasła Światowego Dnia Cukrzycy, Zarząd Główny Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków ogłosił plebiscyt, w ramach którego przyzna pracodawcom certyfikaty „Diabetes at Work – z cukrzycą w pracy”. W ten sposób chce wyróżnić firmy i instytucje tworzące miejsca pracy przyjazne diabetykom oraz promować i zachęcać innych do podejmowania tego typu działań. Celem jest promowanie zdrowych nawyków żywieniowych, badań profilaktycznych i edukacji pracowników.