24 czerwca 2024

Żywność: zdrowa czy ekologiczna?

Połowa badanych nie rozróżnia pojęć „zdrowa żywność” i „żywność ekologiczna” – wynika z raportu „Przestaw się na eko – szukaj Euroliścia” opracowanego przez Polską Izbę Żywności Ekologicznej (PIZE).

Foto: pixabay.com

Dla wielu badanych osób są̨ to pojęcia tożsame, co – zdanie PIZE – świadczy o niskim poziomie świadomości konsumentów na temat żywności ekologicznej i dokonywanych zakupów.

Jak wskazują̨ sami badani (82 proc.), Polki i Polacy bardzo często sięgają̨ po żywność i produkty ekologiczne w trakcie swoich zakupów. Jednocześnie 53 proc. z nich nadal nie posiada odpowiedniej wiedzy i informacji na temat tego, czym różni się̨, żywność́ ekologiczna od produktów potocznie nazywanych „zdrową żywnością̨” czy „żywnością naturalną”.

Produkty określane takim mianem – mimo obiegowej opinii o wysokiej jakości czy naturalnym pochodzeniu – często jednak nie mają nic wspólnego z żywnością̨ ekologiczną. Polacy też nie przywiązują dużej wagi do logo Euroliścia – jedynego oznakowania żywności ekologicznej, wymaganego przepisami prawa. Znak Euroliścia daje gwarancję, że kupowana żywność jest faktycznie wytworzona zgodnie z zasadami produkcji ekologicznej.

– Po analizie wyników raportu jesteśmy przekonani, że konieczne jest dalsze edukowanie Polaków w zakresie odróżniania żywności certyfikowanej od innych dostępnych na rynku produktów – mówi Krystyna Radkowska, prezes PIZE. Wychodząc naprzeciw temu problemowi, Izba organizuje Polskie Forum Żywności Ekologicznej.

Polskie Forum Żywności Ekologicznej to wyjątkowa okazja w Polsce do poznania i rozpoczęcia swojej drogi z produktami ekologicznymi. Goście opowiedzą m.in. o żywności ekologicznej i jej produkcji. Usłyszeć będzie można również o nawykach żywieniowych Polaków. Wśród prelegentów znajdą się m.in. wykładowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, przedstawiciele jednostek certyfikujących, mediów i producentów.

Forum odbędzie się podczas Targów BioExpo w Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie w dniach 5-7 października 2023 roku. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął minister rolnictwa i rozwoju wsi.