25 kwietnia 2024

Światowy Dzień Zdrowia Jamy Ustnej 2019

Światowy Dzień Zdrowia Jamy Ustnej (ang. WOHD, World Oral Health Day) – najważniejsze święto stomatologiczne, obchodzone 20 marca, którego głównym celem jest upowszechnianie wiedzy o znaczeniu zdrowia jamy ustnej, także w kontekście ekonomicznym oraz promowanie profilaktyki.

Z okazji Światowego Dnia Zdrowia Jamy Ustnej została zaplanowana konferencja prasowa w siedzibie Naczelnej Izby Lekarskiej (21 marca, g. 13.30). Wezmą w niej udział:

  • prof. dr hab. Tomasz Konopka, Polskie Towarzystwo Stomatologiczne:
    • Dlaczego działania w zakresie profilaktyki chorób jamy ustnej muszą nabrać wymiaru strategii zdrowotnej państwa?
    • Jakie znaczenie mają skoordynowane działania?
    • Na czym polega ogólnopolska kampania „Polska mówi #aaa”?
  • dr Andrzej Cisło, wiceprezes NRL:
    • Czy rzeczywiście publiczna stomatologia odeszła do lamusa?
    • Dlaczego nakłady na stomatologię spadają?
    • Dlaczego nie rośnie liczba przyjmowanych dzieci, czyli „pieniądze to nie wszystko”?
    • Ile administracyjnych absurdów wytrzymają jeszcze praktyki stomatologiczne?

Tegoroczne obchody ŚDZJU będą przebiegać pod hasłem profilaktyki nowotworów jamy ustnej i walki z nadmiernym spożyciem cukru. „Do niedawna priorytetem w walce z próchnicą była szczotka do zębów, pasta, nici dentystyczne, a więc wszystko, co jest związane z higieną jamy ustnej. Dziś już wiadomo, że to nie wystarczy, trzeba zmienić nawyki żywieniowe, ponieważ to cukier zawarty w pokarmach sieje największe spustoszenie” – pisze Lucyna Krysiak. Pacjenci, jeśli nawet dostrzegą zmiany w jamie ustnej, lekceważą je, ponieważ nie zawsze są bolesne. Zdaniem lekarzy dentystów wciąż za mało rozmawia się z pacjentami o zależności pomiędzy chorobami jamy ustnej i występowaniem nowotworów.

Tymczasem zaawansowana próchnica i zakażenia jamy ustnej (bakteryjne, grzybicze) mogą prowadzić do stanów zapalnych, które nieleczone są czynnikiem zwiększającym ryzyko wystąpienia raka. Tym stanom sprzyja nadużywanie cukrów prostych w pokarmach i napojach. Jak wskazują dane Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz Światowej Federacji Dentystycznej (FDI), w ciągu ostatnich 50 lat spożycie cukru wzrosło trzykrotnie, potwierdzając tym samym powszechną opinię ekspertów, że nadmierna konsumpcja, szczególnie słodzonych napojów, zwiększa nie tylko ryzyko wystąpienia otyłości i chorób jamy ustnej, zwłaszcza próchnicy, ale także chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów i cukrzycy. Więcej o zgubnych skutkach słodkiej diety piszemy tutaj.

Do pobrania: