20 kwietnia 2024

Najlepsze kąski trafiają do szpitala i… tak pozostanie!

Dyrektor Szpitala Specjalistycznego im. Stefana Żeromskiego w Krakowie Jerzy Friediger podpisał list intencyjny o współpracy z Przemysławem Greniewiczem, szefem restauracji Enoteka Pergamin.

Od lewej: Przemysław Greniewicz i dr Jerzy Friediger. Foto: Szpital im. S. Żeromskiego

Celem jest opracowanie modelu współpracy, tak aby zapewnić posiłki personelowi medycznemu krakowskiego szpitala w czasie pandemii oraz ułatwić poszukiwanie firm i instytucji zainteresowanych ich sponsorowaniem.

Dzięki inicjatywie Przemysława Greniewicza „Żeromski” przez prawie trzy miesiące otrzymywał ponad 150 posiłków dziennie od różnych lokali gastronomicznych. – Inaczej być nie mogło – mówi krakowski restaurator. – Jechaliśmy z pomocą tam gdzie byliśmy potrzebni. Cieszę się, że tak wiele firm, małych i dużych, chciało podzielić się posiłkiem z medykami – dodaje.

– Dostawaliśmy najlepsze kąski i to wcale nie żart – mówi dyrektor szpitala Jerzy Friediger. Trudny czas pandemii pokazał jak ważna jest solidarność i współpraca. – Trzeba powiedzieć wprost, że ciepłe, pożywne obiady były deską ratunkową dla wielu osób, które ze względu na sytuację epidemiologiczną ograniczały wyjścia do sklepów – przyznaje Anna Górska ze Szpitala Specjalistycznego im. Stefana Żeromskiego w Krakowie.

Od kilkunastu tygodni krakowscy kucharze, piekarze i cukiernicy pomagają pracownikom szpitala, w tym również tym, którzy przebywali na kwarantannie w mieszkaniach chronionych. Szczególni wdzięczni za bezpłatne wyżywienie byli pracownicy spoza Krakowa, którzy mieszkali w internatach i hotelach. – Pomoc krakowskich restauratorów była ogromna, jesteśmy niezmiernie im wdzięczni – dodaje dr Jerzy Friediger.