Polacy odkryli niezwykłe właściwości oleaceiny

Naukowcy z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego odkryli, że oleaceina, występująca w oliwie z oliwek typu ekstra virgin, posiada unikalną właściwość przeciwdziałania pękania szyjnej blaszki miażdżycowej, co może zapobiegać wysokiej śmiertelności m.in. z powodu udaru mózgu czy zawału serca. Wyniki ich badań zostały opublikowane w międzynarodowym czasopiśmie „Phytomedicine”.

prof. Marek Naruszewicz

– Nasze badania dowiodły, że oleaceina hamuje efektywnie stan zapalny będący przyczyną rozpadu blaszki miażdżycowej, a jest to możliwe w związku z tym, że substancja ta może zmieniać funkcje komórek prozapalnych na działanie  przeciwzapalne  – tłumaczy prof. Marek Naruszewicz, kierownik Katedry Farmakognozji i Molekularnych Podstaw Fitoterapii WUM i szef zespołu, który dokonał tego odkrycia.

Badacze otrzymali 20 czerwca br. amerykański patent na wykorzystanie tej substancji. Naukowcom udało się wyizolować oleaceinę w formie wolnej od zanieczyszczeń z liści ligustra pospolitego, które należą do tej samej rodziny co drzewo oliwne. – To także zostało objęte patentem i znacznie przybliża możliwości uzyskiwania oleaceiny w formie przemysłowej, która posłuży do produkcji przyszłego leku. Wyniki naszych badań w dużej mierze wyjaśniają fenomen diety śródziemnomorskiej i fakt, że z ostatnich badań oceniających stan zdrowia różnych populacji wynika, że najzdrowsi są Włosi i to pod każdym względem – dodaje prof. Marek Naruszewicz.

Źródło i foto: WUM

Powiązane aktualności

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *