Patrz, co jesz. Co powoduje 10-procentowy wzrost ryzyka rozwoju raka?

10-procentowy wzrost udziału spożycia wysokoprzetworzonych artykułów w diecie powoduje 10-proc. wzrost ryzyka rozwoju raka piersi i nowotworu ogółem.

 

Foto: pixabay.com

Do takiego wniosku doszli francuscy badacze, którzy przeanalizowali zwyczaje żywieniowe ponad 100 tys. osób pod kątem spożywania wysokoprzetworzonych produktów.

Jak wiadomo, charakteryzują się one m.in. wysoką zawartością cukrów, nasyconych tłuszczów oraz licznych dodatków chemicznych powstających podczas ich przemysłowej obróbki (smażenia, pieczenia, uwodnienia itd.).

Do najczęściej spożywanych artykułów tego typu należały:

  • słodkie przekąski (26 proc.),
  • słodkie napoje (20 proc.),
  • płatki śniadaniowe i inne artykuły skrobiowe (16 proc.),
  • wysokoprzetworzone owoce i warzywa (16 proc.),
  • pokarmy mięsne i rybne (12 proc.).

W ciągu pięciu lat obserwacji nowotwór rozpoznano wśród 2228 badanych. Co ciekawe, nie wykazano związku pomiędzy dietą a częstością występowania raka gruczołu krokowego i jelita grubego.

Źródło: naukawpolsce.pap.pl

Powiązane aktualności

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.