Tkanka tłuszczowa a rak gruczołu krokowego

Rozmieszczenie tkanki tłuszczowej wpływa na ryzyko rozwoju raka gruczołu krokowego oraz związanego z nim zgonu.

Foto: pixabay.com

Otyłość jest znanym czynnikiem ryzyka rozwoju zaawansowanego raka gruczołu krokowego.

Islandzcy badacze postanowili przyjrzeć się bliżej definicji otyłości i określić związek pomiędzy typem rozmieszczenia tkanki tłuszczowej (zależnym od gospodarki hormonalnej) a ryzykiem rozwoju nowotworu.

W tym celu przebadali ponad 1800 mężczyzn.

Każdy z nich miał wykonaną tomografię komputerową jamy brzusznej i uda, oceniającą ilość trzewnej (wokół narządów i mięśni) oraz podskórnej tkanki tłuszczowej. Po 10 latach obserwacji u chorych z dużą ilością tłuszczu trzewnego stwierdzono zwiększone ryzyko rozwoju zaawansowanego raka gruczołu krokowego, zaś u chorych z nadmierną ilością tłuszczu podskórnego w obrębie uda – zwiększone ryzyko zgonu z powodu nowotworu.

U mężczyzn z niskim wskaźnikiem BMI (body mass index) ilość tłuszczu trzewnego wpływała zarówno na ryzyko rozwoju zaawansowanego raka gruczołu krokowego, jak i związanego z nim zgonu. Podobny wzrost ryzyka rozwoju raka gruczołu krokowego i ryzyka zgonu z powodu nowotworu związanego z większym BMI i większym obwodem jamy brzusznej wykazano dla całej populacji obserwowanych mężczyzn.

Źródło: onlinelibrary.wiley.com

Powiązane aktualności

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.