Jak nie marnować jedzenia? (10 sposobów)

W naszym kraju aż 42 osobom na 100 zdarza się wyrzucać żywność, przez co w koszu ląduje 9 mln ton jedzenia. Zakupy robimy bez planu, zwykle w pośpiechu, brakuje nam nawyku czytania etykiet.

Foto: pixabay.com

Aż 42 proc. Polaków przyznaje się do wyrzucania żywności. Najczęściej w koszu ląduje pieczywo, owoce, wędliny i warzywa – wynika z badania przeprowadzonego dla Federacji Polskich Banków Żywności.

Według raportu „Nie marnuj jedzenia 2018” najczęstsze powody to przegapianie terminu przydatności (29 proc.), za duże zakupy (20 proc.) i zbyt duże porcje (15 proc.). Statystycznie, w przeliczeniu na jednego mieszkańca, znajdujemy się na 5. miejscu w Unii Europejskiej, marnując rocznie 235 kg żywności na osobę – podaje Deloitte, powołując się na badania CBOS i Eurostatu.

Te liczby robią wrażenie. – Nie należy wyrzucać żadnego jedzenia – mówi Krystyna Radkowska, prezes Polskiej Izby Żywności Ekologicznej. Izba realizuje kampanię społeczną „Eko jemy – nie marnujemy”, której celem jest zminimalizowanie marnowania jedzenia i zachęcenie do sięgania po certyfikowaną ekologiczną żywność. – Marnowanie żywności to problem nie tylko naszego kraju, ale w Polsce jego skala jest zatrważająca – alarmuje Krystyna Radkowska.

Jak dodaje prezes PIŻE, marnowanie żywności jest nie do zaakceptowania, a tym bardziej wyrzucanie produktów  wyprodukowanych ogromnym nakładem sił i przy wyeliminowaniu chemii. – Z tego względu zdecydowaliśmy się na realizację kampanii „Eko jemy – nie marnujemy” skierowanej zarówno do tych, którzy jedzenie produkują, jak i konsumują. Chcemy wzbudzić refleksję, czy rzeczywiście zrobili wszystko, by uniknąć wyrzucania jedzenia do kosza – podkreśla Krystyna Radkowska.

W ramach realizowanej przez Polską Izbę Żywności Ekologicznej kampanii zaplanowano realizację wielu działań o charakterze promocyjno-informacyjnym, w tym m.in. produkcję materiałów edukacyjnych, stworzenie filmików poradnikowych, działania media relations, współpracę z influencerami oraz obecność na targach i wydarzeniach branżowych. Kampanię popiera m.in. znany dziennikarz kulinarny Grzegorz Łapanowski.

Sposoby na niemarnowanie jedzenia (podajemy za www.jemyeko.com):

  1. PLANUJ ZAKUPY. Na zakupy chodź z listą rzeczy do kupienia. Nie kupuj pod wpływem impulsu, nie wkładaj do koszyka produktów tylko dlatego, że są w promocji.
  2. PLANUJ POSIŁKI. Staraj się tak planować posiłki, aby kolejnego dnia można było wykorzystać rzeczy, które nie zostały zjedzone poprzedniego dnia.
  3. PILNUJ TERMINÓW WAŻNOŚCI. Stosuj zasadę FIFO – First in/First Out. To, co pierwsze „weszło” do lodówki, musi pierwsze z niej „wyjść”.
  4. UTRZYMUJ PORZĄDEK. Trzymaj porządek w lodówce i szafkach – tak łatwiej dopilnować terminów ważności i w porę zauważyć, które produkty tracą świeżość.
  5. PRZECHOWUJ Z GŁOWĄ. Poznaj triki, jak przechowywać żywność, by przedłużyć jej świeżość. Znajdziesz je w internecie. Stosuj zalecenia producenta lodówek gdzie chować poszczególne produkty.
  6. MNIEJSZE PORCJE. Nakładaj na talerz mniejsze porcje, aby nie zostawiać resztek. W razie potrzeby możesz przecież wziąć „dokładkę”.
  7. MROŹ, SUSZ, WEKUJ. Kiedy wiesz, że nie wszystko zostanie zjedzone – zamroź porcje. Nadmiar warzyw, owoców, ziół czy grzybów możesz też ususzyć.
  8. NIE WYRZUCAJ RESZTEK. Pozostawione niewielkie porcje obiadowe też warto zamrozić na „czarną godzinę”. Nadejdzie dzień, kiedy lodówka będzie pusta, a zamrożony obiad jedynym ratunkiem.
  9. PATRZ NA OZNACZENIA. Informacja na opakowaniu suchego produktu: „najlepiej spożyć przed” oznacza, że zjedzenie go po upływie wskazanego terminu nie jest wcale szkodliwe dla zdrowia.
  10. PODZIEL SIĘ Z INNYMI. Masz nadmiar jedzenia po imprezie czy świętach? Podziel się kolegami z pracy albo sąsiadami.

Powiązane aktualności

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.