Czosnek i cebula a ryzyko zachorowania na raka piersi

Sofrito jest sosem popularnym m.in. w kuchni śródziemnomorskiej i południowoamerykańskiej. Jego bazę stanowią czosnek i cebula.

Foto: pixabay.com

Obu warzywom z powodu wysokiej zawartości flawonoli i siarczynów przypisuje się powszechnie działanie przeciwnowotoworowe.

Badacze z Portoryko postanowili ocenić wpływ spożywania sofrito na ryzyko zachorowania na raka piersi. Grupę 314 kobiet chorujących na ten nowotwór porównano z 346 zdrowymi osobami.

Spożywanie największych ilości czosnku i cebuli wiązało się z blisko 50% obniżeniem ryzyka zachorowania na raka piersi w porównaniu z grupą o najmniejszym spożyciu. U osób z grupy pośredniej ryzyko było mniejsze o 40%.

Wyniki badania sugerują ochronny wpływ czosnku i cebuli na ryzyko zachorowania na raka piersi, ale ze względu na małą liczebność badanej grupy wymagają potwierdzenia w dużym badaniu klinicznym.

Źródło: www.tandfonline.com

Powiązane aktualności

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.