28 lutego 2024

Choroba młodych dorosłych. Dieta a zespół jelita nadwrażliwego

„Żywienie w zespole jelita nadwrażliwego IBS – wyjaśnienia, porady, przepisy” – tak zatytułowany jest nowy e-book przygotowany dla pacjentów zmagających się z zespołem jelita nadwrażliwego (ang. irritable bowel syndrome).

Foto: pixabay.com

Jest to choroba młodych dorosłych – co drugi chory zgłasza pierwsze objawy zespołu jelita nadwrażliwego jeszcze przed 35. rokiem życia. Szacuje się, że w Europie IBS może występować u ok. 7 proc. dorosłych, zaś w Polsce – u ok. 13 proc. IBS nieco częściej jest rozpoznawany u kobiet.

Nawet 80 proc. osób z zespołem jelita nadwrażliwego wiąże występowanie objawów tej choroby z dietą. Modyfikując odpowiednio styl życia i sposób żywienia można osiągnąć złagodzenie, a niekiedy ustąpienie dolegliwości na dłuższy czas, a tym samym poprawić samopoczucie i komfort życia.

Wszystkie te zagadnienia przybliża e-book terapeutyczny zamieszczony do bezpłatnego pobierania na Portalu Diety NFZ. W jego części teoretycznej w zwięzły sposób przedstawiono podstawowe dane na temat choroby, jej rozpoznawania, leczenia oraz łagodzenia objawów. Zaprezentowano także informacje o strategiach żywieniowych, które mogą być pomocne w zespole jelita nadwrażliwego.

Z kolei w części praktycznej e-booka znalazły się pomysły na potrawy, które mogą stanowić element żywienia osoby z IBS, a w połączeniu z wiedzą teoretyczną – mogą być źródłem inspiracji do komponowania własnych posiłków.