Częste picie słodzonych napojów zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci
W ostatnim czasie coraz częściej mówi się o potencjalnej szkodliwości spożywania słodzonych napojów.
![](https://gazetalekarska.pl/wp-content/uploads/2019/10/Częste-picie-słodzonych-napojów-zwiększa-ryzyko-przedwczesnej-śmierci-300x212.jpg)
Foto: pixabay.com
Naukowcy z Uniwersytetu w Dublinie poddali analizie dane 471 743 osób z 10 europejskich krajów.
Średnia wieku badanych wynosiła 50,8 lat. W ciągu szesnastoletniej obserwacji w badanej grupie zmarło 41 693 osób.
Osoby spożywające co najmniej dwie szklanki sztucznie słodzonych napojów dziennie mają o 26% większe ryzyko zgonu w porównaniu do osób, które spożywają mniej niż szklankę takiego napoju miesięcznie. Ryzyko to było również większe o 8%, gdy napoje były dosładzane cukrem.
Szczegółowa analiza wykazała, że osoby spożywające dziennie jedno lub więcej szklankę sztucznie dosładzanego napoju mają o 25% większe ryzyko raka jelita grubego w porównaniu do osób pijących mniej niż szklankę takiego napoju miesięcznie. Takiej zależności nie wykazano dla innych nowotworów, przy czym częste spożycie słodzonych napojów sprzyja otyłości, a ta jest czynnikiem ryzyka rozwoju wielu nowotworów.
Źródło: https://jamanetwork.com