21 listopada 2024

Kawa na receptę?

Wszystko wskazuje na to, że kawę możemy pić bez obaw o niekorzystny wpływ na zdrowie. Najnowsze badania wskazują, że nie tylko nie szkodzi, ale również ma szansę korzystnie wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu.

Foto: pixabay.com

Według danych z ubiegłego roku, statystyczny Polak wypija średnio 3 kg kawy rocznie, czyli filiżankę tego napoju dziennie. Na świecie regularne picie kawy deklaruje ponad 80 proc. ludzi.

Jednak przez lata panowało przekonanie, że ten czarny napój gorzki w smaku może prowadzić do nadciśnienia czy chorób serca. Z tego powodu wiele osób ograniczyło lub wręcz wyeliminowało kawę ze swojej diety.

– Badania ostatnich 10 lat wskazują, że kawa może mieć pozytywny wpływ na zdrowie – mówi dr Regina Wierzejska, ekspert Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej działającego w ramach Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. W opracowanej przez Instytut Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej filiżanka z kawą i herbatą obecna jest jako jedno z zaleceń żywieniowych dla populacji polskiej.

– Jednym z najbardziej korzystnych skutków picia kawy, jakie ujawnia współczesna nauka, jest mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2. Większość badań wskazuje ponadto, że nawyk picia umiarkowanej ilości tego naparu nie zwiększa ryzyka nadciśnienia tętniczego i choroby niedokrwiennej serca. Obiecująco zapowiadają się także dane o mniejszej częstości występowania choroby Parkinsona i Alzheimera wśród osób regularnie pijących kawę – dodaje dr Wierzejska.

Czy to oznacza prawdziwy raj dla wszystkich kawoszy? Jak zawsze zalecana jest pewna dawka ostrożności. Kawa zawiera wiele składników o różnym działaniu w organizmie, a skoro do dzisiaj żadna z hipotez nie jest ani potwierdzona, ani wykluczona, warto zachować umiar. W zależności od stylu życia, diety, aktualnego stanu zdrowia, wpływ kawy na organizm może być różny. Jeśli jeszcze pijemy ją ze śmietanką i z cukrem, wówczas może stanowić pokaźną porcję kalorii w naszej diecie.

Nie bez znaczenia dla zdrowia jest także sposób parzenia. Kawa parzona bez użycia filtrów jest mniej korzystna niż kawa filtrowana, ponieważ zawiera związki podnoszące poziom cholesterolu LDL i homocysteiny. Z kolei mocne napary mają większą zawartość kofeiny (substancji o działaniu psychoaktywnym), ale jednocześnie więcej polifenoli, które – jako przeciwutleniacze – w dużym stopniu mogą odpowiadać właśnie za dobroczynne działanie kawy.