Światowy Dzień Zdrowia: jedz z głową!
Dziś obchodzony jest Światowy Dzień Zdrowia. Każdego roku Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wybiera jako temat przewodni inny obszar priorytetowy ważny z punktu widzenia zdrowia publicznego – w tym roku jest to bezpieczeństwo żywności wolnej od szkodliwych substancji chemicznych, konserwantów, bakterii, wirusów i pasożytów.
Foto: Marta Jakubiak
Niebezpieczna żywność, skażona bakteriami, wirusami, chemikaliami – jak podkreśla WHO – może prowadzić do powstawania poważnych problemów ze zdrowiem, począwszy od biegunek, wyniszczających infekcji, zatruć, poprzez choroby wirusowe, zaburzenia rozwoju, problemy z płodnością, nowotwory. Dlatego bardzo istotny jest sposób produkowania żywności, jak i jej przetwarzanie, dystrybucja, przechowywanie, a przede wszystkim konsumpcja.
– Złe i nieracjonalne żywienie prowadzi do otyłości, cukrzycy, zawałów, a nawet nowotworów. W bogatych społeczeństwach niemal powszechną epidemią stała się otyłość. Pochłaniane tonami fast foody, połączone z brakiem ruchu powodują prawdziwe spustoszenie w organizmie człowieka. Uważam, że na bezpieczeństwo żywności trzeba spojrzeć w bardzo szeroki sposób, głównie z perspektywy zdrowia publicznego. Źle odżywiające się społeczeństwo to chore społeczeństwo – komentuje Bożena Janicka, prezes Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia PPOZ.